Το συνολικό ποσό των εσόδων του ΕΝΦΙΑ για το 2022 – που θα πληρωθεί έτσι και αλλιώς σε πολλές δόσεις- θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογητέας ύλης με την ένταξη και περιοχών που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο σύστημα. Η διεύρυνση της βάσης θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης των συντελεστών.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία η γεωγραφική κάλυψη φθάνει πλέον το 98% της χώρας από το 85 % που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδος θα προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές της αγοράς.

Με λίγα λόγια, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του συστήματος με την συνδρομή ιδιωτών επαγγελματιών εκτιμητών και με την αξιοποίηση δεδομένων μέσα από διαδικασίες που δεν παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας συνδυάστηκε αρμονικά με τη χωρική επέκταση. Τώρα πια, όλα τα φιλέτα σε κοσμοπολίτικα νησιά ή σε άλλους προορισμούς με ενδιαφέρον ξένων επενδυτών θα έχουν αντικειμενικές τιμές τσιμπημένες δίχως άλλο. Κάτι που δεν θα ισχύσει στην περίπτωση της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών που η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα ισοσταθμιστεί με την μείωση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, η καλή επίδοση στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ αφορούν όχι την όποια αύξηση των αντικειμενικών τιμών αλλά  την αύξηση της φορολογητέας ύλης μέσω της χωρικής επέκτασης. Γι’ αυτό και μπορούν να συνυπάρχουν αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων με μειωμένους συντελεστές ΕΝΦΙΑ.

————————————-

Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων τους πέντε πρώτους μήνες του έτους – κεφάλαια από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ιδιωτικές τοποθετήσεις, Contingent Convertible bonds – CoCos κλπ – έφθασε το ποσό των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, ότι πέρασε μέσα από τις διαδικασίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόσο τα 60 εκατομμύρια ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αεροπορίας Αιγαίου – Aegean Airlines που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης όσο και τα δύο εταιρικά ομόλογα (η έκδοση της Costamare Participations , με την εγγύηση της εταιρείας Costamare και η έκδοση της Motor Oil) – εκδόσεις που αντιστοιχούν σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ας μην μας διαφύγει και το γεγονός ότι 3 ομολογιακές εκδόσεις με αναφορά σε εισηγμένες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου (ΔΕΗ, Eurobank, Mytilineos) αλλά με διάθεση στο ευρύ διεθνές ακροατήριο απέφεραν το συνολικό ποσό 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ ( 650 εκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΗ και από 500 εκατομμύρια ευρώ για την Eurobank και την Mytilineos).

Σε κάθε περίπτωση, μια πολύ καλή επίδοση μετά από καιρό. Μια καλή παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον.

————————————

Η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του fund Uni.fund (της οικογένειας του EquiFund που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις) Κατερίνα Πραματάρη συμμετέχει στο Δ.Σ της εισηγμένης εταιρείας Entersoft.

Η Entersoft χαρακτηρίζεται ως μία καινοτομική εταιρεία πληροφορικής, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις.

Πρωταγωνιστεί στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού προσφέροντας ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντα της, ERP, CRM, Retail, Mobile, WMS, e-Commerce & B.I., σχεδιασμένα στην πιο σύγχρονη πλατφόρμα .ΝΕΤ της Μicrosoft, για τοπική υποδομή ή Cloud, με άδεια χρήσης ή ως SaaS.

Σήμερα, διαθέτει πελάτες σε 37 χώρες και διατηρεί θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ελληνικές Optimum, Retail Link & Wedia.

————————————

H Sterner Stenhus Greece AB έγινε γνωστή στην ελληνική αγορά όταν πήγε και εξαγόρασε από κατασκευαστική εταιρεία το ΣΔΙΤ 10 σχολικών μονάδων στην Αττική – σήμερα όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της εισηγμένη Premia Properties(που ελέγχεται από τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη): «Μετά την είσοδο της Sterner Stenhus Greece AB στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2020, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξή της.

Με στόχο την ενίσχυση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε και νέα του αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2021 με εισφορές σε είδος, και η οποία, σε συνδυασμό με αγορά νέων ακινήτων από την εταιρεία, οδήγησε στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στους τομείς (α) της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με την ένταξη δύο (2) επαγγελματικών ακινήτων, καθώς και (β) την εκμετάλλευση και διαχείριση κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα (10 σχολεία στο νομό Αττικής μέσω ΣΔΙΤ) με την απόκτηση της εταιρείας JPA η οποία έχει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο τα μικτά έσοδα της οποίας για τα έτη από το 2021 μέχρι και τη λήξη της σύμβασης υπολογίζονται σε 134,8 εκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές ταμειακές διανομές προς την Premia σε 29,5 εκατομμύρια ευρώ».

Με άλλα λόγια, το ΣΔΙΤ είναι μια απόλυτα ασφαλής επένδυση για σωστούς επιχειρηματίες που έχουν γνώση και εμπειρία του αντικειμένου που συνδυάζει μελέτη- κατασκευή και διαχείριση σε μάκρος χρόνου. Οι εξαγορές δημιουργούν τόσο την αναγκαία και απαραίτητη ρευστότητα για τους αρχικούς επενδυτές όσο και μια δευτερογενή αγορά που διευρύνει τις δυνατότητες προώθησης και νέων ΣΔΙΤ.

———————————-

«Τη βραδιά των εκλογών, αυτός που χειριζόταν τον DAI για να δημιουργηθεί ο χάρτης ήταν ο Γιώργος Δρυμιώτης». Την αναφορά αυτή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cardlink που πωλήθηκε πρόσφατα στον γαλλικό όμιλο Worldline γίνεται στη σελίδα 46 του βιβλίου 40+1 Νύχτες Εκλογών του Ανδρέα Δρυμιώτη. Ο τελευταίος, που αποτελεί το Πρόσωπο της ημέρας των εκλογών για πολλές δεκαετίες είναι ο πατέρας του Γιώργου.

Αλλά, σε ποιες εκλογές αναφέρεται ο Ανδρέας Δρυμιώτης; Στις εκλογές του 1981 όπου ο γιός του Γιώργο που χειριζόταν τον DAI ήταν μόλις 16 ετών. Οσο για τον DAI ήταν ένας μικρός προσωπικός υπολογιστής ( Βελγικής προέλευσης) τον οποίο ο πατέρας Δρυμιώτης είχε δανειστεί από τον συμπατριώτη του Γλαύκο Γαλανό, τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο DAΙ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, διέθετε πληκτρολόγιο 56 χαρακτήρων, μνήμη 48K και έξοδο PAL, ώστε για οθόνη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τηλεόραση συστήματος PAL.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories