Μια απότομη αύξηση της ζήτησης μόνο όμως για το Sauvignon blanc, που αποτελεί το ένα τρίτο της οινοπαραγωγής αντιμετωπίζει η Νέα Ζηλανδία. Έτσι, ενώ το 2021 περιγράφεται ως το «έτος του sauvignon» στη Νέα Ζηλανδία, ο τομέας αναμένει μια πτώση περίπου 25% στην παραγωγή του φέτος, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών, μείωση της διαθεσιμότητας χύδην και, κατά συνέπεια, μείωση των «ιδιωτικών ετικετών».
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αμπελουργική έκταση στο Marlborough, νότια της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε κατά 24% σε 29.000 εκτάρια. Σύμφωνα με έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, 5.500 εκτάρια αμπέλων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα καταστούν παραγωγικά έως το 2025, με αύξηση της παραγωγής κατά 33% σε σύγκριση με το 2020, με κύρια ποικιλία το Sauvignon blanc.
Οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη
Αυτή την αρνητική εμπειρία βιώνει καθημερινά ο Mike Brown, διευθυντής του Marlborough Grape Growers Cooperative, του οποίου τα 80 μέλη καλλιεργούν περίπου 850 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στο Sauvignon blanc. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προμηθεύσουμε όλους τους τακτικούς πελάτες μας φέτος», αναφέρει απογοητευμένος, υπενθυμίζοντας ότι το Sauvignon πωλείται κατά τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να μην έχει αποθέματα. «Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε ποιες αγορές μπορούν και δεν μπορούν να προσφέρουν», σημείωσε.
Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί: «Οι τιμές χύδην αυξάνονται, οι τιμές των φιαλών θα ακολουθήσουν και οι τιμές σταφυλιών το επόμενο έτος θα αυξηθούν επίσης. Θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί για την προμήθεια ιδιωτικών ετικετών και η δραστηριότητα προώθησης των τιμών μάρκας θα μειωθεί δραστικά», αναφέρει ο Mike Brown, ο οποίος αρνείται την ιδέα της εξαφάνισης των μαζικών πωλήσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο χύδην αποστολής δεν θα εξαφανιστεί, πρώτα επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά οι τιμές του χύδην ανεβαίνουν, προκαλώντας αυτόματα την άνοδο της τιμής του εμφιαλωμένου, και κατά συνέπεια μια «επαναφορά» στην τιμή του Marlborough Sauvignon Blanc. Με στενή προσφορά και ισχυρή ζήτηση, η υψηλότερη τοποθέτηση των τιμών θα είναι η νέα πραγματικότητα».
Latest News
Αυγενάκης: Η αναθεώρηση της ΚΑΠ συνιστά τριπλή νίκη, για αγρότες, Ελλάδα και ΕΕ
Τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο η 5η συνεδρίαση της EUMED-9
Πώς κινήθηκε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων
Τι δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς
Με ομάδες φυτοϋγειονομικής περίθαλψης η προστασία των φυτών από παράσιτα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαιροποιεί τους κανόνες για την προστασία των φυτών στην ΕΕ από παράσιτα
Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους
Απαντήσεις σε καίρια προβλήματα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας
Τι αλλάζει στη διαδικασία χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων
Τι ορίζεται για τον «ενεργό αγρότη» και τους δικαιούχους του εθνικού αποθέματος
Πράσινο φως στην αναθεώρηση της ΚΑΠ - Οι περιβαλλοντικοί όροι
Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις»
Ποια ελληνικά αγροτικά προϊόντα θέλει να εισάγει η Κίνα
Ορόσημο στην ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας η επίσκεψη Αυγενάκη στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τελωνείων Zhao Zenglian
44+1 απαντήσεις για το μέτρο της αντικατάστασης ζώων και ανακατασκευής στάβλων
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία
Ποια 12 προϊόντα ελέγχθηκαν
Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών