Πολλή «πολιτική σκόνη» σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση και ακολούθως την κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, που είναι πλέον γεγονός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων νοικοκυριών και επαγγελματιών που χρωστούν (συνήθως) και στο Δημόσιο και στις τράπεζες υπέρογκα ποσά, σαν να μην είχε περάσει ποτέ από την εξουσία.

Και η κυβέρνηση απάντησε με βροχή υποσχέσεων και δόσεων (240 μήνες) για τα χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία και (420 μήνες) στις τράπεζες. Με άλλα λόγια, υποστήριξε ότι όποιος χρωστάει θα μπορεί να ρυθμίσει σε 20 χρόνια τις οφειλές του στο Δημόσιο και σε 35 χρόνια τα δάνεια στις τράπεζες για να γλιτώσει την πτώχευση.

Αρα να μην ανησυχεί…

Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;

Καθαρή απάντηση για το τι πραγματικά συμβαίνει έδωσε αυτή τη φορά το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο διαβάζει τις τεχνικές της εξουσίας και αντιλαμβάνεται το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έρχεται από την τελική επικράτηση των μνημονιακών επιταγών στη χώρα.

Τι είπε λοιπόν;

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, έχει την ίδια φιλοσοφία με αυτόν που λειτούργησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε μόλις 2.500 ρυθμίσεις σε 3,5 χρόνια λειτουργίας!

Βασίζεται σε μια πλατφόρμα που προτείνει ρυθμίσεις, βάσει αλγορίθμου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εξατομικευμένης πρότασης βάσει των ειδικών και ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά τη δεκαετή κρίση και την κρίση της πανδημίας. Η πλατφόρμα προτείνει, ο οφειλέτης αντιπροτείνει χωρίς να είναι δεσμευτική η επανεξέταση της πρότασης.

Οι 240 δόσεις δεν είναι υποχρεωτικές αλλά δυνητικές, ενώ η συνολική διαχείριση περνά μέσα από τον έλεγχο του βασικού πιστωτή, που συνήθως είναι οι τράπεζες και οι servicers».

Με άλλα λόγια, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που ήδη έχει δοκιμαστεί και αποτύχει, αποτελεί τον «προθάλαμο» της πτώχευσης. Γιατί μόλις απορριφθεί το αίτημα, το επόμενο βήμα είναι ο πλειστηριασμός ολόκληρης της περιουσίας του οφειλέτη.

Ανατρέχοντας προ δύο εβδομάδων στην πλατφόρμα για τους e-πλειστηριασμούς, διαπιστώσαμε ότι είχαν αναρτηθεί 89.804 ακίνητα, εκ των οποίων 551 θα έβγαιναν στο σφυρί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Την περασμένη Παρασκευή ο αριθμός αυτός και οι αναρτημένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είχαν φτάσει στα 90.987 ακίνητα, εκ των οποίων 620 θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας.

Αρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion