Τη διαβεβαίωση πως οι δύο μεγάλες εταιρίες Total και ExxonMobil διατηρούν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τις παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να προχωρήσουν σε έρευνα κι εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ).

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας στη διάρκεια του Regional Growth Conference που διεξήχθη στο διάστημα 3 με 5 Ιουνίου στην Πάτρα τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει και προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των δύο τεράστιων εταιριών του κλάδου, της Total και της ExxonMobil. Το γεγονός ότι παραμένουν και δαπανούν εκατομμύρια ευρώ σημαίνει ότι κάτι ενδιαφέρον έχουν δει», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις ερευνητικές τους δραστηριότητες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Σημειώνεται πως τις δύο παραχωρήσεις έχουν αναλάβει να ερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Total- ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Πληροφορίες, μάλιστα, έφεραν μέχρι πρότινος, το επενδυτικό σχήμα να προτίθεται να εκκινήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Ο κ. Στεφάτος κατά τη διάρκεια της συζήτησης όπου συμμετείχε στο συνέδριο επέμεινε πως «πρέπει να κινηθούμε με εντατικούς ρυθμούς για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης». Ο ίδιος επιδίωξε να δώσει με στοιχεία και τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Όπως είπε, «η ΕΔΕΥ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από 24 ενδιαφέροντες στόχους στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των εκτιμώμενων όγκων σε αποθέματα είναι φυσικό αέριο. Μόνο από τους πλέον πέντε σημαντικούς στόχους», συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, «μπορεί να δημιουργηθεί μία δυνητική αγορά 250 δις. δολ. Απαιτούνται για το λόγο αυτό μόνο ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις., ενώ το κράτος θα έχει δυνητικά έσοδα 56 δις».

Ο κ. Στεφάτος τόνισε πως τα δεδομένα αυτά θα επαληθευτούν μόνο αν ξεκινήσουν οι έρευνες των εταιριών. Επίσης εκτίμησε πως «αν κινηθούμε με εντατικούς ρυθμούς και επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για το μέγεθος των κοιτασμάτων, τότε η Ελλάδα θα είναι σε θέση να είναι παραγωγός φυσικού αερίου τα επόμενα οκτώ χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια