Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι διεξάγονται συνομιλίες με τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) πλουσιότερων κρατών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα, σε σχέση με τις οικονομικές δωρεές και τις δωρεές δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 στον μηχανισμό COVAX.

Ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ και συντονιστής της υπηρεσίας Επιταχυντή-ACT, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία να συνδράμουν με δωρεές δόσεων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να διευρυνθεί η πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν προχώρησε αρκετά, και δήλωσε ότι η άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας “θα προσθέσει αξία”.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ζήτησαν την επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών επιβεβαίωσαν ότι ένας «γενικευμένος εμβολιασμός» θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην παγκόσμια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Πρετόρια και του Δελχί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια της Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα