Η μακροχρόνια υποχώρηση του ΑΕΠ, η καλύτερη από τα αναμενόμενα δυναμική εξέλιξης των πρόσφατων δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας, η πορεία της εμβολιαστικής καμπάνιας, η επικείμενη έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες διατηρήσιμης αντιστροφής των μακροχρόνιων πτωτικών τάσεων για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε η HellasFin, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη για τα επόμενα τρίμηνα αναμένοντας  τον αντίκτυπο των θετικών προοπτικών στην εγχώρια αγορά.

Όπως σημειώνει, το ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε στα 164,117 δις ευρώ  σε τρέχουσες τιμές, στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021. Σε σταθερές τιμές 2015, το εθνικό προϊόν της χώρας ανήλθε σε 167,7 δις ευρώ και έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του Αυγούστου του 1997. Συγκριτικά με το υψηλότερα καταγραφέν επίπεδο των 252 δις ευρώ στο τέλος του α τριμήνου του 2008, έχει σημειωθεί μία κατάρρευση της τάξης του 33,45%.

Το συνολικό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου όμως, σε σύγκριση με αυτό του δ’ τριμήνου του 2020 υποχώρησε κατά 0,62%. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είναι 8,27% χαμηλότερο, όταν αρκετές εκτιμήσεις ανέμεναν υποχώρηση περί το -11%.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία συνιστά το 71,2% του συνολικού ΑΕΠ, σημείωσε υποχώρηση 1,28% και 6,06% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. Η δημόσια δαπάνη η οποία αποτελεί το 21,5% του ΑΕΠ, κατέγραψε αύξηση 1,2% και 3,5% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. Σε επίπεδο επενδύσεων, αυτές σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 0,68% και 9,88% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ενώ αυτές σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό σε τρίμηνη βάση αυξήθηκαν κατά 3,23% και ετήσια υποχώρησαν κατά 0,74%.  Το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών, αφαίρεσε από το συνολικό ΑΕΠ το 6,63% της αξίας του. Η καλύτερη από τα αναμενόμενα δυναμική της οικονομίας συστήνουν στην άποψη πως έχουν δημιουργήσει συνθήκες διατηρήσιμης αντιστροφής των μακροχρόνιων πτωτικών τάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων