Ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα τονίζει την άμεση ανάγκη να αυξηθούν επειγόντως οι επενδύσεις και η ποιότητα της φροντίδας  της ψυχικής υγείας, επεξηγώντας τη σημασία του κοινωνικού και οικονομικού κόστους που συνδέεται με τα ψυχικά προβλήματα και τη μεγάλη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας με την κρίση της Covid-19.

«Οι χώρες πρέπει να δώσουν κατάλληλη υποστήριξη στους ανθρώπους που επλήγησαν αυξάνοντας επειγόντως τις επενδύσεις και την ποιότητα της φροντίδας προκειμένου να μειώσουν τα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά κόστη που συνδέονται με ψυχικά προβλήματα», σημειώνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.«Οι ψυχιατρικές υπηρεσίες είχαν παραμεληθεί και υποχρηματοδοτηθεί επί χρόνια και οι ανάγκες φροντίδας που δεν έχουν ικανοποιηθεί παραμένουν αυξημένες στις χώρες του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Μεγάλες ανάγκες 

Υπολογίζεται πως πριν από την υγειονομική κρίση ένας στους δύο ανθρώπους υπέφερε ήδη από ψυχικά προβλήματα στη διάρκεια της ζωής του και ότι ένας στους πέντε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή. «Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στους νέους, τους ανέργους και τους ανθρώπους σε κατάσταση οικονομικής επισφάλειας», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα οικονομικά κόστη που συνδέονται με ψυχικά προβλήματα αποτελούν ποσοστό άνω του 4,2% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μπορεί ορισμένα να προκύπτουν απευθείας από τις θεραπείες, όμως περισσότερα από τα δύο τρίτα συνδέονται με πιο χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και με μια απώλεια παραγωγικότητας. «Όμως τα κόστη μπορούν να αποφευχθούν, τουλάχιστον εν μέρει», διαβεβαιώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Κυρίως, βελτιώνοντας τον πρόληψη, την ανάληψη φροντίδας, επιτρέποντας καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία.Καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, το 67% των ανθρώπων που θα ήθελαν να επωφεληθούν από φροντίδες ψυχικής υγείας δήλωσαν ότι είχαν δυσκολίες στο να τις αποκτήσουν. «Έντεκα χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μόλις έναν ψυχολόγο για 10.000 κατοίκους».

Τα ψυχικά προβλήματα επίσης συνοδεύονται με ένα πιο χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και απασχόλησης καθώς και με  δυσκολία διατήρησης μιας καλής φυσικής υγείας. Οι συντάκτες σημειώνουν πως το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Έχοντας λάβει εντολή το 2017 από τους υπουργούς Υγείας του ΟΟΣΑ, ο οργανισμός σημειώνει στην έκθεσή του πως αυτή “η παγκόσμια αποτίμηση εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τη μικρή διαθεσιμότητα των στοιχείων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξάντερ Ντούγκιν: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου
Επικαιρότητα |

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σε άρθρο-φωτιά για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν αναλύει τα καθήκοντα της Ρωσίας προκειμένου να επιβιώσει από την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές
Επικαιρότητα |

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

«Στις ανελεύθερες δημοκρατίες, η παντοδυναμία της πλειοψηφίας εξασθενεί τα θεσμικά αντίβαρα του κράτους δικαίου και νομιμοποιεί την καταπιεστική, ειδικά για τις μειονότητες, άσκηση της εξουσίας», επισήμανε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.