Άνοδο κατά 9% σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα κατά το Μάιο. Κι αυτό καθότι αυξήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας

Το παραπάνω οδήγησε στο να σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο δείκτης αυξήθηκε 9,13%, σύμφωνα με την Wind Information.

Ενώ τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες για αύξηση 8,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η άνοδος προέρχεται από χαμηλή βάση. Ο δείκτης υποχώρησε 3,7% το Μάιο του 2020 κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κοροναϊού.

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τις εταιρείες στον τομέα των δομικών υλικών, καθώς και για το σίδηρο και το χάλυβα, δήλωσε ο Gan Jie, καθηγητής οικονομικών και ακαδημαϊκός διευθυντής για προγράμματα MBA στο Cheung Kong Graduate School of Business με έδρα το Πεκίνο.

«Αυτές οι εταιρείες είναι πιο απαισιόδοξες. Βλέπουν μια πολύ απότομη αύξηση του κόστους και πιστεύουν ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους », τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι άλλες επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι τιμές θα κανονικοποιηθούν νωρίτερα.

Η αρχική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η μελέτη κατέγραψε ότι το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν μικτό περιθώριο κέρδους κάτω του 15% έχει αυξηθεί σε περίπου 70%.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως σε εκείνες που επηρεάζονται από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Ο αντίκτυπος στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι «μάλλον μεγάλος», δήλωσε ο Wang Jiangping, υφυπουργός του Υπουργείου Βιομηχανίας κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το CNBC.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Η επιστροφή του φόβου για τον πληθωρισμό
Διεθνή |

Η επιστροφή του φόβου για τον πληθωρισμό - Είναι εδώ ο εφιάλτης της 10ετίας του '70

Ολοένα και περισσότεροι προειδοποιούν για τον κίνδυνο αυξημένου πληθωρισμού, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ως προς τα αίτια των πληθωριστικών τάσεων αλλά και την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί

Η γερμανική βουλή καταψήφισε νομοσχέδια για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία
Διεθνή |

Η γερμανική βουλή καταψήφισε νομοσχέδια για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία

Το γερμανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο ξεχωριστές προτάσεις που υπέβαλαν τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, ζητώντας από τη χώρα να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Εκθεση για την Toshiba αποκαλύπτει τις μηχανορραφίες της εταιρικής Ιαπωνίας και του κράτους
Διεθνή |

Εκθεση για την Toshiba αποκαλύπτει τις μηχανορραφίες της εταιρικής Ιαπωνίας και του κράτους

Μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι η Toshiba και αξιωματούχοι στο υπουργείο εμπορίου της Ιαπωνίας επινόησαν ένα σχέδιο για να εμποδίσουν την Effissimo Capital Management, η οποία κατέχει το 9,9% των μετοχών της Toshiba, να ασκήσει πλήρως την πρότασή της στην ετήσια συνάντηση μετόχων της Toshiba πέρυσι.

Η πρόταση των G7 για εταιρικό φόρο 15% ανησυχεί τα κράτη του Κόλπου
Διεθνή |

Η πρόταση των G7 για εταιρικό φόρο 15% ανησυχεί τα κράτη του Κόλπου

Για πολλούς αναλυτές από τις χώρες του Κόλπου οι προτάσεις των G7 είναι ένα παράδειγμα πλούσιων ανεπτυγμένων χωρών που προσπαθούν να επιβάλουν τα δικά τους οικονομικά και φορολογικά καθεστώτα στον υπόλοιπο κόσμο

Με τα μεταφορικά εκτός ελέγχου τα πάντα ακριβαίνουν
Διεθνή |

Με τα μεταφορικά εκτός ελέγχου τα πάντα ακριβαίνουν

Οι αυξήσεις του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών απειλούν να αυξήσουν την τιμή των πάντων, από παιχνίδια, έπιπλα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων έως καφέ, ζάχαρη και αντσούγιες, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές που ήδη αντιμετωπίζουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού