Άνοδο κατά 9% σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα κατά το Μάιο. Κι αυτό καθότι αυξήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας

Το παραπάνω οδήγησε στο να σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο δείκτης αυξήθηκε 9,13%, σύμφωνα με την Wind Information.

Ενώ τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες για αύξηση 8,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η άνοδος προέρχεται από χαμηλή βάση. Ο δείκτης υποχώρησε 3,7% το Μάιο του 2020 κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κοροναϊού.

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τις εταιρείες στον τομέα των δομικών υλικών, καθώς και για το σίδηρο και το χάλυβα, δήλωσε ο Gan Jie, καθηγητής οικονομικών και ακαδημαϊκός διευθυντής για προγράμματα MBA στο Cheung Kong Graduate School of Business με έδρα το Πεκίνο.

«Αυτές οι εταιρείες είναι πιο απαισιόδοξες. Βλέπουν μια πολύ απότομη αύξηση του κόστους και πιστεύουν ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους », τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι άλλες επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι τιμές θα κανονικοποιηθούν νωρίτερα.

Η αρχική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η μελέτη κατέγραψε ότι το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν μικτό περιθώριο κέρδους κάτω του 15% έχει αυξηθεί σε περίπου 70%.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως σε εκείνες που επηρεάζονται από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Ο αντίκτυπος στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι «μάλλον μεγάλος», δήλωσε ο Wang Jiangping, υφυπουργός του Υπουργείου Βιομηχανίας κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή