«Όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συμφώνησαν ότι η βοήθεια που παρέχεται για την στήριξη της οικονομίας πρέπει να αποσυρθεί προσεκτικά και σταδιακά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  (ESM) Ρολφ Στράουχμ, σε συνέντευξή του στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA.

Ο κ. Στράουχ υπογράμμισε ότι η τάση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για τη φορολογική και νομισματική πολιτική: «Από δημοσιονομικής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρατείνει τη λεγόμενη γενική ρήτρα διαφυγής για τα κυβερνητικά ελλείμματα έως το 2022, η οποία δίνει στις κυβερνήσεις περιθώρια ελιγμών. Επιπλέον, υπάρχει το ταμείο NextGenerationEU, το οποίο είναι ένα εργαλείο για την προώθηση μιας δίκαιης ανάκαμψης και δεν αφήνει τις χώρες πίσω. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Επικύρωση της τροποποιημένης Συνθήκης ESM

Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Στράουχ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη επωφελήθηκε πολύ από τα βήματα που έγιναν νωρίτερα – κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος, είπε επίσης, ότι πλέον γίνεται ένα σημαντικό βήμα, και αυτό  είναι η επικύρωση της τροποποιημένης Συνθήκης ESM.

«Ο ESM θα παρέχει μια κοινή οικονομική υποστήριξη για το Ταμείο Ενιαίας Εξυγίανσης. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας που θα ενισχύσει την υπάρχουσα δομή της Τραπεζικής Ένωσης και θα την κάνει ασφαλέστερη. Αλλά θα χρειαστούν και άλλα βήματα. Ένα από αυτά είναι η καθιέρωση ενός συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων. Εξίσου σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης τραπεζικής αγοράς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις διαφορές και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στην τραπεζική αγορά στην Ευρώπη θα πρέπει να καταργηθούν. Οι τράπεζες θα είναι τότε πιο κερδοφόρες και θα μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες της οικονομίας».

Οι τράπεζες

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να τονιστεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Αλλά τα τραπεζικά δάνεια δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε περισσότερη χρηματοδότηση κεφαλαίου για ταχύτερη ανάκαμψη, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουμε έναν πιο παραγωγικό εταιρικό τομέα. Οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στη λήψη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης ένωσης κεφαλαιαγορών είναι πολύ σημαντική εδώ».

Η πανδημία πλησιάζει στο τέλος

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή ο κ. Στράουχ είπε ότι είναι πλέον σαφές ότι η πανδημία πλησιάζει στο τέλος της: «Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα της Ευρώπης, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά συνέπεια, οι εθνικές οικονομίες βρίσκονται τώρα στη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης , καταργούνται διαδοχικά οι περιορισμοί που σχετίζονται με την υγεία. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει έντονα το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει αισθητό πιο έντονα στις χώρες όπου οι περιορισμοί ήταν επίσης οι πιο αυστηροί».

Ευκαιρία για νέες βάσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο η κύρια πρόκληση και καθήκον θα είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η ανάκαμψη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμη επίδραση του ανοίγματος, αλλά θα είναι μια διαρκής ανάκαμψη που θα μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε πλήρως τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Εάν κάνουμε τα πράγματα σωστά, δεν μπορούμε να φτάσουμε μόνο στα επίπεδα του 2019, αλλά και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη αναπτυξιακή τάση. Είναι δυνατόν όχι μόνο να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να ξεπεραστούν οι προηγούμενες τάσεις. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν σημαίνει αποκατάσταση της παλιάς οικονομίας. Με την πανδημία, ορισμένα στοιχεία της οικονομίας έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και θα θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Περισσότερες λιανικές πωλήσεις έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό η τάση πρέπει να διατηρηθεί. Επομένως, πρέπει να προσαρμόσουμε την οικονομία στις ανάγκες και τις ευκαιρίες μετά την πανδημία. Οι κύριες προκλήσεις είναι σίγουρα η ψηφιοποίηση και να γίνουν οι οικονομίες μας πολύ πιο πράσινες».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Universal Music: Έκλεισε το deal για την εξαγορά του 10% από τον Μπιλ Άκμαν
Διεθνή |

Universal Music: Έκλεισε το deal για την εξαγορά του 10% από τον Μπιλ Άκμαν

«Μετά το 20% του μετοχικού κεφαλαίου που απέκτησε η κοινοπραξία υπό την ηγεσία του ομίλου Tencent, η άφιξη μεγάλων Αμερικανών επενδυτών αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της παγκόσμιας επιτυχίας και ελκυστικότητας της UMG», ανέφερε η Vivendi

Porsche: Τις δικές της μπαταρίες θα παράγει η αυτοκινητοβιομηχανία
Green |

Porsche: Τις δικές της μπαταρίες θα παράγει η αυτοκινητοβιομηχανία

Ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξίας με την εξειδικευμένη στις μπαταρίες γερμανική Customcells, με στόχο τη δημιουργία νέων πρωτοτύπων υψηλότερης ενεργειακής επάρκειας και την κάλυψη τουλάχιστον 1.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Ιράν: Γιατί διακόπηκαν οι συνομιλίες της Βιέννης δύο μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές
Διεθνή |

Η σκακιέρα της Βιέννης, ο ρόλος του Ραϊσί και το ράλι του πετρελαίου

Έληξε πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δύσης και Ιράν, με τις ιρανικές εκλογές και τη λήξη της συμφωνίας για την παρακολούθηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων να δημιουργεί νέα δεδομένα

Ιράν: Οι συνομιλίες της Βιέννης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί και το ράλι του πετρελαίου
Διεθνή |

Ιράν: Οι συνομιλίες της Βιέννης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί και το ράλι του πετρελαίου

Ξεκινούν και πάλι σήμερα στη Βιέννη οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αναζωπύρωση της συμφωνίας του 2015, αν και η εκλογή του υπερσυντηρητικού Ραϊσί περιπλέκει το τοπίο, γεγονός που αντανακλάται και στην πορεία της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.