Λίγα 24ωρα πριν από την συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη Τρίτη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς καταδεικνύουν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο 0,8% τον Απρίλιο, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2009.
Καταγράφηκαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ρεκόρ 23 ετών

Κατά τους 12 μήνες έως τον Μάιο, ο ΔΤΚ επιταχύνθηκε κατά 5,0%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος από τον Αύγουστο του 2008 και ακολούθησε την αύξηση 4,2% τον Απρίλιο.

Η εκρηκτική αυτή αύξηση αντανακλά εν μέρει τη χαμηλή βάση σύγκρισης του Μαΐου του 2020.

Με αυτό το δεδομένο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές, όπως εξάλλου διαμηνύουν και τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση κατά 0,4% και σε ετήσια κατά 4,7% .

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,7% μετά την άνοδο 0,9% τον Απρίλιο. Ο επονομαζόμενος δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε από την αύξηση κατά 7,3% στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών.

Ανησυχίες για τις αυξήσεις στους μισθούς

Αυξήθηκε επίσης το κόστος διαμονής και ενοικίασης αυτοκινήτων. Στο σπίτι, οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα για έπιπλα και κλινοσκεπάσματα και ενδύματα, καθώς και ενοίκια.

Ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε 3,8% τους 12 μήνες έως τον Μάιο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1992.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί από τους εργοδότες που αυξάνουν τους μισθούς καθώς ανταγωνίζονται για τους λιγοστούς εργαζομένους. Υπάρχουν 9,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ, που δεν έχουν συμπληρωθεί.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, με τεράστια κέρδη στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Νέος κώδικας κριτηρίων για μέλη ΔΣ ευρωπαϊκών τραπεζών
Διεθνή |

ΕΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια για τα μέλη ΔΣ των τραπεζών

Αυστηρότερα κριτήρια στην αξιολόγηση των μελών διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες επιδιώκει να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επαναξιολογήσουν την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Αγορές |

Το αδιέξοδο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν πιέζει τη λίρα Τουρκίας

H απογοήτευση που προκάλεσε στην αγορά η αποτυχία της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο να υπάρξει διέξοδος για να ξεπερασθούν οι πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, προκάλεσε τη νέα σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας.