Με μια συνεδρίαση που υπήρξαν στο πρώτο μέρος δυνατές και αμφίρροπες μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών, η αγορά ξεπέρασε χθες τη σκληρή οροφή των 920 μονάδων, με την τέταρτη για φέτος προσπάθεια. Ήταν επίπεδο τιμών που εμπόδισε τον ΓΔ να κινηθεί ψηλότερα τρεις φορές τον Απρίλιο.
Οι εγχώριοι παράγοντες δεν ήταν προετοιμασμένοι στο σύνολό τους για μια τέτοια επίδοση, αν και ορισμένοι περίμεναν να εκτονωθεί η συσσώρευση ανοδικά, ειδικά μετά το κλείσιμο ψηλότερα από τις 913 μονάδες την Τρίτη. Οι παρατηρήσεις τους δε μετά τη σύνοδο ήταν φειδωλές ως προς τη δυναμική στη συνέχεια.
Η Leon Depolas Sec. χθες το πρωί ειδοποίησε: “Στο εσωτερικό, καταγράφεται χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα τις τελευταίες μέρες, ενώ ο ΓΔΧΑ παραμένει σε τοπικά υψηλά. Αναμένεται σταδιακή εκτόνωση με αύξηση τζίρου, πιθανότατα ανοδική, το επόμενο διάστημα, με την προϋπόθεση ότι το διεθνές κλίμα συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η κλίση της ανόδου θα μετριαστεί, καθώς υπό συνεχή αξιολόγηση θα βρίσκεται πλέον η πορεία της Οικονομίας”. Επίσης η Merit Sec. σημείωνε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 892 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 892 μονάδες και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 920 μονάδες”.
Οι συναλλαγές στο πρώτο μέρος αποτύπωσαν την επιφυλακτικότητα των θεσμικών και υπήρξε κίνηση του μέσου όρου σε αρνητικό πεδίο. Σχετικά γρήγορα η απορρόφηση της προσφοράς αποκάλυψε την διάθεση για ρίσκο και η επίμονη εισαγωγή εντολών αγοράς για τα blue chip εκτός του τραπεζικού τομέα ήταν ο άξονας μιας σταθερής κλίσεως ανοδική πορεία. Οι Τράπεζες δεν ήταν κεντρικός πρωταγωνιστής αλλά ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός στο κλείσιμο της αγοράς. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκε μεταξύ 584,67 (-0,68%) και 595,3 μονάδων (+1,13%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 593,24 (+0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 597,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.
Στον Τραπεζικό κλάδο οι πρόσφατες εξελίξεις αφορούσαν στην κίνηση της ΠΕΙΡ για έκδοση ομολόγων κατηγορίας Additional Tier 1, χθες επίσημα δηλώθηκε: Η Πειραιώς Financial Holdings ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγων κατηγορίας Additional Tier 1, ύψους €600 εκατ. Η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 200 Θεσμικών Επενδυτών, από περισσότερες των 20 Χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε €2,2 δισ., μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου. Οι τίτλοι ΑΤ1 είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική τους αξία το 2026. Οι τίτλοι ΑΤ1 φέρουν επιτόκιο 8,75%, πληρωτέο στο τέλος κάθε εξαμήνου. Η ημερομηνία διακανονισμού έχει προγραμματισθεί για τις 16 Ιουνίου 2021 και οι τίτλοι ΑΤ1 θα εισαχθούν στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Εξετάζεται επίσης η εισαγωγή των τίτλων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πάνω σε αυτό ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου εντάσσοντάς το στην γενικότερη εικόνα σημείωσε χθες: Ο ΔΤΡ διέσπασε το αγκάθι των 570 μονάδων και οι επόμενες αντιστάσεις στον ορίζοντα εντοπίζονται στις 610 & 640 μονάδες. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνεχιζόμενες παθογένειες και τα παράδοξά της, όπως το τεράστιο Δημόσιο χρέος και τα 109 δισ. ανείσπρακτους φόρους (+2,56 δισ. τον Μάιο) που αυξάνονται συνεχώς.
Ούτε μπορούμε να πανηγυρίζουμε για Τράπεζα που δανείστηκε με επιτόκιο 8,75%, μετά από πρόσφατη Α.Μ.Κ., όταν θα επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους 52,5 εκατ. ευρώ. Αδυνατούμε δε να φανταστούμε τι επιτόκιο θα χρεώσει στους νέους Δανειολήπτες για να έχει κέρδος, ή τι απόδοση θα πρέπει να έχει μια χρηματοδοτούμενη επένδυση, για να μπορεί να αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια. Επισημαίνουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους, που προς το παρόν αγνοούνται από την πλειοψηφία των Επενδυτών, κυρίως λόγω της άπλετης ρευστότητας και των χαμηλών επιτοκίων, που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανοδική τάση, τόσο εντός όσο και εκτός Συνόρων.
Παρά ταύτα μετά το χθεσινό κλείσιμο, ο ΓΔ βρέθηκε λίγο χαμηλότερα από το άνω όριο μιας ζώνης συσσώρευσης (μεταξύ των 900 ως 928 μονάδων) που σχημάτισαν οι συνεδριάσεις από τις 30 Ιανουαρίου του 2020 ως τις 20 Φεβρουαρίου. Έχει όμως το καλύτερο κλείσιμο σε σχέση με εκείνες τις συνόδους. Με βάση τους όγκους που επικράτησαν τότε και στην τρέχουσα εβδομάδα, η χθεσινή άνοδος θα περάσει από τη δοκιμασία της διόρθωσης, πριν κινηθεί η αγορά προς το ανώτερο της περυσινής χρονιάς (τις 949,2 μονάδες από τις 24/1/20 με κλείσιμο τότε τις 948,64) τις μέρες που δεν ήταν γνωστός ο COVID-19 ως απειλή με δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα