Οι νεαροί άνδρες ζουν στο σπίτι επειδή δεν εργάζονται; Ή δεν εργάζονται επειδή ζουν στο σπίτι;

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με σαφήνεια, ωστόσο η τάση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στις ΗΠΑ είναι σαφής: Οι περισσότεροι άνδρες ηλικίας 25-34 μένουν στο σπίτι με τους γονείς τους και ακόμα μικρότερο ποσοστό συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό. Και μπορεί αυτό για την ελληνική κοινωνία να είναι το σύνηθες, ωστόσο για τις ΗΠΑ αποτελεί μια τάση, άξια προς ανάλυση.

Απάντηση στο παράδοξο αυτό που παρατηρείται στην αμερικανική κοινωνία επιχειρεί να δώσει το Bloomberg, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει παρά τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς που υπάρχει αλληλεπικάλυψη: δηλαδή, πόσοι νεαροί άνδρες ζουν στο σπίτι με τους γονείς, ενώ παράλληλα είναι εκτός εργατικού δυναμικού.

Αλλά υπάρχει αναμφίβολα μια σύνδεση.

Το πατρικό σπίτι μπορεί να είναι καταφύγιο, αλλά και μια παγίδα που εμποδίζει τους νέους να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους.

Στον αντίποδα η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό από γυναίκες της ίδιας ηλικίας αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να ζουν στο πατρικό τους σε αυτή την ηλικία.

Το Conference Board, ένας ερευνητικός οργανισμός που υποστηρίζεται από επιχειρήσεις, συνέδεσε την τάση αυτή με το μορφωτικό επίπεδο.

Για όσους έχουν πτυχίο ή ακόμα υψηλότερη εκπαίδευση αύξηση ήταν μέτρια, από περίπου 10% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 13% αυτόν τον Απρίλιο.

Για όσους δεν έχουν πτυχίο η αύξηση ήταν πιο απότομη, από περίπου 15% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε σχεδόν 25% τον Απρίλιο.

«Ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων ανδρών χωρίς πτυχίο ζουν στο πατρικό τους σπίτι. Αυτή η τάση συμβάλλει στη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό τονίζει το CB.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg , το να είσαι εκτός εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι δεν έχεις δουλειά και δεν ψάχνεις ενεργά για μία.

Επικαλείται μάλιστα έρευνα του Princeston σύμφωνα με την οποία οι βελτιώσεις στην τεχνολογία βιντεοπαιχνιδιών συμβάλλουν στην απόσπαση των νέων ανδρών από το εργατικό δυναμικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή