Τους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς των Chevron και Exxon Mobil φαίνεται να προσέγγισε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, προκειμένου να μοιραστεί τα στοιχεία των ερευνών της στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και επισήμως η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της πως η χώρα θα εκμεταλλευτεί μόνη της τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει εντοπίσει.

Θυμίζουμε πως μόλις λίγες ημέρες πριν ο ίδιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη επιπλέον 135 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στα νότια της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνοντας έτσι στα 540 δισ. κυβικά μέτρα την ποσότητα που λέγεται πως ανακαλύφθηκε. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας σε δηλώσεις του προ ημερών εμφανίστηκε πεπεισμένος πως θα ανακαλυφθούν και επιπλέον ποσότητες.

Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να απαλλάξει την Τουρκία από την ενεργειακή εξάρτηση που έχει σήμερα από τη Ρωσία, το Ιράν αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, πέρα από τα εύλογα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία της συνολικά.

Όμως, το ερώτημα είναι κατά πόσο τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να τύχουν εξόρυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης. Επίσης θα χρειαστεί η δημιουργία ενός δικτύου offshore αγωγών και εγκαταστάσεις επεξεργασίας, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και την κατάλληλη τεχνογνωσία παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δηλώσει πως σκοπεύει να έχει αρχίσει εξόρυξη και παραγωγή το 2023.

Η συνάντηση με τους αμερικανικούς κολοσσούς πιθανότατα σχετίζεται με τη διασφάλιση συμμαχιών κυρίως στο τεχνικό κομμάτι, όμως λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Σύμφωνα με το Reuters, ανώνυμη πηγή περιορίστηκε να δηλώσει πως στελέχη της Exxon Mobil και της Chevron συναντήθηκαν με στελέχη της Turkish Petroleum και ενημερώθηκαν για τα τεχνικά στοιχεία της τουρκικής ανακάλυψης στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμμετοχή της Chevron έχει λογική με βάση την συνεργασία που έχει ήδη στην ανατολική Μεσόγειο στα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ η Exxon εμπλέκεται ήδη στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων που εντόπισε η Ρουμανία, επίσης στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην περιοχή που εντόπισαν τα κοιτάσματα τους οι Τούρκοι.

Πάντως, πέρα από τους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες υπάρχουν και οι γεωστρατηγικοί. Η ανάμειξη αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες και τη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, δεδομένων των δικαιωμάτων των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βελτιώσει τις τεταμένες τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν το «τετ α τετ» Ερντογάν-Μπάιντεν, τη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ημιαγωγοί: Νέα μονάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries
Διεθνή |

Νέα μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries

Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης και με από κοινού χρηματοδότηση με σταθερούς πελάτες - Πάνω από 4 δισ. δολάρια η επένδυση

Η άλλη όψη της πανδημίας: Και οι πλούσιοι έσονται… πλουσιότεροι
Διεθνή |

Η άλλη όψη της πανδημίας: Και οι πλούσιοι έσονται… πλουσιότεροι

Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε το 2020 και ο πλούτος των νοικοκυριών «αυγάτισε» στα 418,3 τρισ. δολάρια

San Francisco Fed: Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί
Green |

«Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί»

Σύμφωνα με την Μέρι Ντάλι, δεν είναι θέμα πράσινου ακτιβισμού, αλλά έχει να κάνει με το χρέος της Fed να προστατεύει την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, που επηρεάζονται σαφώς από το ντόμινο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής