Οι εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν το νόμιμο δικαίωμα να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που επιβάλλει τους κανόνες κατά των διακρίσεων στην εργασία αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι των ΗΠΑ δεν απαγορεύουν στα νομικά πρόσωπα να απαιτούν από το προσωπικό τους αποδεικτικό του εμβολιασμού τους, αν και οφείλουν να τηρούν την εμπιστευτικότητα των σχετικών πληροφοριών.

Οι εργοδότες μπορούν επίσης να διανέμουν πληροφορίες στους υπαλλήλους τους και στις οικογένειές τους σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς και να προσφέρουν κίνητρα που θα ωθούν τους εργαζομένους να εμβολιαστούν αρκεί αυτά τα κίνητρα να μη συνιστούν πίεση.

Εφόσον κάποιος υπάλληλος δεν εμβολιάζεται εξαιτίας κάποιας σωματικής ανικανότητας ή ειλικρινούς θρησκευτικής πεποίθησης, μπορεί να δικαιούται κάποια ειδική ρύθμιση που δε θα προκαλεί προβλήματα στην εταιρία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τέτοια ρύθμιση μπορεί να είναι η εργασία με μάσκα, η τήρηση αποστάσεων από άλλους, τα τακτικά τεστ κορωνοίού ή η εργασία από μακριά όπως κατ’ οίκον.

Ποιοι ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού

Πέρα από τις ιδιωτικές εταιρίες, τόσο οι κυβερνητικοί οργανισμοί όσο και τα σχολεία και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για είσοδο, προσφορά υπηρεσιών και ταξίδια, ακολουθώντας τη νομολογία από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1905, την εποχή της ευλογιάς.

Εκείνη η απόφαση άνοιξε τον δρόμο ώστε τα σχολεία να απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού των μαθητών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Ροκφέλερ και του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ, πάνω από τις μισές μεσαίες και μεγάλες εταιρείες σε ΗΠΑ και Βρετανία σκοπεύουν να απαιτήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους υπαλλήλους τους, ενώ σχεδόν εννέα στις 10 σχεδιάζουν να ενθαρρύνουν ή να ζητήσουν από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας