
Σημαντική αύξηση στις παγκόσμιες δαπάνες για την επιστήμη, διαπιστώνει έκθεση της Unesco, με τη μεγαλύτερη δυναμική μάλιστα να εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και δη, στην Αφρική.
Μεταξύ του 2014 και του 2018, οι επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα αυξήθηκαν κατά 19% και ο αριθμός των επιστημόνων κατά 13,7%. Σύμφωνα μάλιστα με την πενταετή έκθεση της Unesco που μελετά τα δεδομένα στον επιστημονικό κλάδο σε περισσότερες από 190 χώρες, η αυξητική αυτή τάση πυροδοτήθηκε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
«Πριν από 20 χρόνια, χρειαζόταν ακόμη να πειστούν οι χώρες για το συμφέρον της επένδυσης στην επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα σχεδόν όλοι έχουν υιοθετήσει την ιδέα ότι είναι ένα μέσο για να προοδεύσει η οικονομία», σημείωσε στο AFP η συντονίστρια της έκθεσης Σούζαν Σνίγκανς.
Ωστόσο η επένδυση αυτή είναι άνιση, δεδομένου πως οι ΗΠΑ και Κίνα είναι από μόνες τους υπεύθυνες για τα δύο τρίτα (63%) της παγκόσμιας αύξησης των δαπανών. Μάλιστα, τέσσερις στις πέντε χώρες έχουν μείνει πίσω, δαπανώντας λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους στην επιστημονική έρευνα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το 13% των νέων τεχνολογιών που φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση του ιού παρήχθησαν στην Αφρική, μολονότι η ήπειρος αυτή έχει μόνον το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το 2020 «καταγράψαμε περισσότερους από 700 πόλους καινοτομίας στην Αφρική, έναντι περίπου 300 το 2015. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις», προσθέτει η αξιωματούχος της Unesco.


Latest News

Τουρκία: Συνελήφθη ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Ακσενέρ
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε νωρίτερα η Ακσενέρ στην πρώτη της δήλωση μετά την ένοπλη επίθεση

Υπεγράφη η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Στόχος η γρήγορη αποπεράτωση του έργου για την προστασία των συνόρων
![FT: Γιατί οι Αμερικανοί πεθαίνουν τόσο νέοι; [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/erg1-600x400-1.jpg)
Γιατί οι Αμερικανοί πεθαίνουν τόσο νέοι; [γράφημα]
Δύο τάσεις που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις

«Λανθασμένοι χειρισμοί και παραλείψεις οδήγησαν στο δυστύχημα» – Η απολογία του επιθεωρητή του ΟΣΕ
Καμία ευθύνη δεν επιρρίπτει στον εαυτό του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Κατηγορίες στον Ντόναλντ Τραμπ αποδόθηκαν από δικαστήριο του Μανχάταν
Η πλευρά του πρώην Ντόναλντ Τραμπ αρνείται κατάφορα τις κατηγορίες

Απεργία στο Χίθροου εν μέσω διακοπών του Πάσχα
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι υποστηρίζει η διοίκηση του αεροδρομίου

Αυτοδυναμία της ΝΔ «βλέπει» η HSBC - Αναβαθμίζει την εκτίμηση για το ΑΕΠ
Η HSBC χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα των οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη

Ουκρανία: Μαίνεται ο πόλεμος ενώ ο πλανήτης οδεύει προς την κλιματική καταστροφή
«Σκανδαλωδώς ρουτίνα» η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πεδία των μαχών

Τουρκία: Ενοπλη επίθεση στα γραφεία της Ακσενέρ στην Κωνσταντινούπολη
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Εύα Καϊλή: Είμαι αθώα και θα το αποδείξω
«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο», ανέφερε η Εύα Καϊλή.