Σημαντική αύξηση στις παγκόσμιες δαπάνες για την επιστήμη, διαπιστώνει έκθεση της Unesco, με τη μεγαλύτερη δυναμική μάλιστα να εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και δη, στην Αφρική.

Μεταξύ του 2014 και του 2018, οι επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα αυξήθηκαν κατά 19% και ο αριθμός των επιστημόνων κατά 13,7%. Σύμφωνα μάλιστα με την πενταετή έκθεση της Unesco που μελετά τα δεδομένα στον επιστημονικό κλάδο σε περισσότερες από 190 χώρες, η αυξητική αυτή τάση πυροδοτήθηκε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

«Πριν από 20 χρόνια, χρειαζόταν ακόμη να πειστούν οι χώρες για το συμφέρον της επένδυσης στην επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα σχεδόν όλοι έχουν υιοθετήσει την ιδέα ότι είναι ένα μέσο για να προοδεύσει η οικονομία», σημείωσε στο AFP η συντονίστρια της έκθεσης Σούζαν Σνίγκανς.

Ωστόσο η επένδυση αυτή είναι άνιση, δεδομένου πως οι ΗΠΑ και Κίνα είναι από μόνες τους υπεύθυνες για τα δύο τρίτα (63%) της παγκόσμιας αύξησης των δαπανών. Μάλιστα, τέσσερις στις πέντε  χώρες έχουν μείνει πίσω, δαπανώντας λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους στην επιστημονική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το 13% των νέων τεχνολογιών που φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση του ιού παρήχθησαν στην Αφρική, μολονότι η ήπειρος αυτή έχει μόνον το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το 2020 «καταγράψαμε περισσότερους από 700 πόλους καινοτομίας στην Αφρική, έναντι περίπου 300 το 2015. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις», προσθέτει η αξιωματούχος της Unesco.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης