Το  2021 πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προτεραιότητα στην άρση των δυσλειτουργιών που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας, δήλωσε ο κ Αθανάσιος Κεφάλας πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κεφάλας, αναφερόμενος στο 2020, τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όσον αφορά τις επιδόσεις για κάθε μεγάλη κατηγορία ορυκτών τα αδρανή και δομικά υλικά κατάφεραν να έχουν θετικό πρόσημο, τα μάρμαρα επλήγησαν ιδιαίτερα αλλά συγκράτησαν τις απώλειες περί το 20% έναντι του 2019, τα βιομηχανικά ορυκτά είχαν μεικτή εικόνα αλλά με διαχειρίσιμη πτώση, τα μεταλλεύματα είχαν σταθερή πορεία ή μονοψήφια πτώση και ο λιγνίτης σε έντονα πτωτική πορεία ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής.

Σε σχέση με το 2021 είπε ότι «είναι ένας χρόνος με προκλήσεις και με πολλές αβεβαιότητες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως πρέπει να δούμε δύο από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα τον ρόλο της εξόρυξης στην πορεία της Πράσινης Συμφωνίας και την επιτακτική ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των χρονιζόντων ρυθμιστικών θεμάτων που δημιουργούν ένα αποθαρρυντικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του κλάδου μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών  Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει έξυπμη επιλογή για όλες τις επιχειρήσεις τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για μείωση κατά 55% των εκπομπών των θερμοκηπίων μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελκύει και να κινητοποιεί εγχώριες και ξένες επενδύσεις, απαιτείται όμως ταυτόχρονα η επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων ώστε να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό των ελληνικών επιχειρήσεων. Πλέον οι επιχειρήσεις στοχεύουν στο διεθνή στίβο και υπάρχουν αρκετές οι οποίες ακολουθούν τις επιταγές των καιρών, οργανισμοί που ασχολούνται με τη μελέτη των αναγκών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσαρμογή τους στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τοπικές κοινωνίες και επενδυτές που αξιολογούν και επιβραβεύουν όσους επενδύουν στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

Σε ό, τι αφορά τα θέματα που «απαιτούν λύση», όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πολύ αργή και περίπλοκη περιβαλλοντική αδειοδότηση, στις ασάφειες στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου, στις ασάφειες στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου, στον εκ των προτέρων αποκλεισμό της εξόρυξης στερεών ορυκτών σε περιοχές NATURA 2000 κ.ά.

«Οι καιροί επιτάσσουν μία ολιστική προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φιλο-επενδυτικού περιβάλλοντος με γρήγορο κύκλο αδειοδότησης, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και ασφάλεια δικαίου, αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, σταθερό πλαίσιο επιχειρηματικής λειτουργίας και τέλος  αναγνώριση και επιβράβευση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με υπεύθυνο τρόπο», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις