Η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της General Electric και η LafargeHolcim, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, συμφώνησαν να διεξάγουν έρευνα σχετική με την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Με μνημόνιο συνεργασίας οι δύο εταιρείες θα θέσουν τη βάση της αναζήτησης «λύσεων κυκλικής οικονομίας». Οι επιχειρηματικές πρακτικές που συνδέονται με την έννοια της κυκλικής οικονομίας έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα απόβλητά τους.

Δομικό υλικό για νέα αιολικά πάρκα

Σε κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη, οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν ότι αναζητούν «νέους τρόπους ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών, πχ. ως δομικό υλικό στην κατασκευή νέων αιολικών πάρκων».

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών. Τον περασμένο Ιούνιο, η GE Renewable Energy ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την LafargeHolcim και μια άλλη εταιρεία, την COBOD International, για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούν 3D βάσεις σκυροδέματος.

Το ζήτημα του τι πρέπει να γίνει με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών όταν πλέον καθίστανται άχρηστα, είναι ένας πονοκέφαλος για τη βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα πολλές παλιές ανεμογεννήτριες να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ της ανανεώσιμης ενέργειας, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στον πλανήτη φαίνεται να αυξάνεται. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την πίεση στον τομέα για να βρει βιώσιμες λύσεις όσον αφορά στην απόρριψη των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Ένταση προσπαθειών για ανακύκλωση ή ανάκτηση

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί παράγοντες της αιολικής ενέργειας έχουν ανακοινώσει σχέδια σε μια προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η δανέζικη εταιρεία Orsted ανακοίνωσε ότι θα «επαναχρησιμοποιήσει, ανακυκλώσει ή θα ανακτήσει» όλα τα πτερύγια από τις τουρμπίνες της στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της μετά τον παροπλισμό τους

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι μια συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση προϊόντων από ίνες γυαλιού, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τα πτερύγια ανεμογεννητριών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η GE Renewable Energy και η Veolia Βόρειας Αμερικής υπέγραψαν μια «πολυετή συμφωνία» για την ανακύκλωση πτερυγίων που αφαιρέθηκαν από χερσαίες ανεμογεννήτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τον Ιανουάριο του 2020, ο γίγαντας αιολικής ενέργειας Vestas δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή στροβίλων «μηδενικών αποβλήτων» έως το έτος 2040.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη