Η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της General Electric και η LafargeHolcim, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, συμφώνησαν να διεξάγουν έρευνα σχετική με την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Με μνημόνιο συνεργασίας οι δύο εταιρείες θα θέσουν τη βάση της αναζήτησης «λύσεων κυκλικής οικονομίας». Οι επιχειρηματικές πρακτικές που συνδέονται με την έννοια της κυκλικής οικονομίας έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα απόβλητά τους.

Δομικό υλικό για νέα αιολικά πάρκα

Σε κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη, οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν ότι αναζητούν «νέους τρόπους ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών, πχ. ως δομικό υλικό στην κατασκευή νέων αιολικών πάρκων».

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών. Τον περασμένο Ιούνιο, η GE Renewable Energy ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την LafargeHolcim και μια άλλη εταιρεία, την COBOD International, για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούν 3D βάσεις σκυροδέματος.

Το ζήτημα του τι πρέπει να γίνει με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών όταν πλέον καθίστανται άχρηστα, είναι ένας πονοκέφαλος για τη βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα πολλές παλιές ανεμογεννήτριες να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ της ανανεώσιμης ενέργειας, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στον πλανήτη φαίνεται να αυξάνεται. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την πίεση στον τομέα για να βρει βιώσιμες λύσεις όσον αφορά στην απόρριψη των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Ένταση προσπαθειών για ανακύκλωση ή ανάκτηση

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί παράγοντες της αιολικής ενέργειας έχουν ανακοινώσει σχέδια σε μια προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η δανέζικη εταιρεία Orsted ανακοίνωσε ότι θα «επαναχρησιμοποιήσει, ανακυκλώσει ή θα ανακτήσει» όλα τα πτερύγια από τις τουρμπίνες της στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της μετά τον παροπλισμό τους

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι μια συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση προϊόντων από ίνες γυαλιού, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τα πτερύγια ανεμογεννητριών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η GE Renewable Energy και η Veolia Βόρειας Αμερικής υπέγραψαν μια «πολυετή συμφωνία» για την ανακύκλωση πτερυγίων που αφαιρέθηκαν από χερσαίες ανεμογεννήτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τον Ιανουάριο του 2020, ο γίγαντας αιολικής ενέργειας Vestas δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή στροβίλων «μηδενικών αποβλήτων» έως το έτος 2040.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική δράση και καθαρή ενέργεια μετά την πανδημία: Τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες;
Experts |

Κλιματική δράση και καθαρή ενέργεια μετά την πανδημία: Τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες;

Ακόμα και στην αμεσότητα της δράσης, η κλιματική αλλαγή είναι ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών και πολύ κοντά στα «παραδοσιακά» θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, δηλαδή στην ανεργία και στην οικονομία

Έρευνα: Πάνω από 6 στους 10 πολίτες ζητούν επενδύσεις σε ΑΠΕ για την κλιματική αλλαγή
Green |

Το 60% των πολιτών ζητούν επενδύσεις σε ΑΠΕ για την κλιματική αλλαγή - Τι δείχνει έρευνα

Αποκαλυπτική έρευνα της Opinion Poll και του ΕΜΠ με το 98% των Ελλήνων να θεωρεί σοβαρό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή για τον πλανήτη. Το 64% κατά των θαλάσσιων εξορύξεων υδρογονανθράκων. Επτά στους 10 δεν γνωρίζουν τις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.