Το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων αξιώνει ως πρώτη αποζημίωση η Σρι Λάνκα από τον καπετάνιο και την εταιρεία του πλοίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και βυθίστηκε ανοικτά από τις ακτές της χώρας, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή και την ακτογραμμή.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σρι Λάνκα έστειλε την απαίτηση αυτή σε δικηγόρους που εκπροσωπούν την X-Press Feeders, την εταιρεία εκμετάλλευσης του μοιραίου πλοίου, όπως δήλωσε ο Darshani Lahandapura, επικεφαλής της κρατικής αρχής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Να θυμίσουμε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl σημαίας Σιγκαπούρης (ναυπηγήθηκε το 2021, μεταφορικής ικανότητας 2.473 Teu), το οποίο μετέτεφερε 22 τόνους νιτρικού οξέος και άλλες χημικές ουσίες, ήταν αγκυροβολημένο έξω από το Λιμάνι του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία διήρκησε συνολικά 13 ημέρες. Η φωτιά έκαιγε στο πλοίο έως την 1η Ιουνίου όταν και οι αρχές κατάφεραν να τη σβήσουν. Όμως από την επόμενη ημέρα το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, ενώ τόνοι πλαστικών σβόλων κατέκλυσαν τεράστια επιφάνεια της θάλασσας μολύνοντας και τις κοντινές ακτές.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η διαρροή των εναπομείναντων χημικών ουσιών και του πετρελαίου στο πλοίο θα μπορούσε να καταστρέψει τη θαλάσσια ζωή.

Ωστόσο, οι αρχές της Σρι Λάνκα και ο διαχειριστής του πλοίου λένε ότι δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη διαρροή πετρελαίου.

Οι προσπάθειες των αρχών να ρυμουλκήσουν το κουφάρι του πλοίου σε βαθύτερα νερά απέτυχαν όταν η πρύμνη του βυθίστηκε.

Το πλοίο παραμένει μερικώς βυθισμένο σε νερά βάθους περίπου 21 μέτρων.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση είπε ότι προβαίνει σε ελέγχους δειγμάτων νερού για να διαπιστώσει εάν το πλοίο είχε διαρροή πετρελαίου. Ένα δικαστήριο του Κολόμπο απαγόρευσε στον καπετάνιο, τον αρχηγό και τον βοηθό μηχανικό του πλοίου να φύγει από τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή