Περί τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση του 35% της συνολικής ενίσχυσης που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μια ενίσχυση σε περίπου 25.000 επιχειρήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει τη συνέχεια στο πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, το οποίο βρίσκεται σήμερα στη φάση της υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και τις 17 Ιουνίου, με προοπτική τα πιστωτικά για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις να δοθούν στους δικαιούχους μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Κάλυψη υποχρεώσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μόλις αρχίσουν οι πληρωμές του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών, με τα κοινά στοιχεία να είναι πολλά.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα δεν θα ενισχύει άμεσα, αλλά έμμεσα τις επιχειρήσεις.

Και σε αυτήν την περίπτωση, αντί ενός ποσού που πιστώνεται , θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό, για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021.

Επίσης, η συμμετοχή θα προϋποθέτει – πέραν της συμμετοχής στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής- η επιχείρηση να είχε αποδεδειγμένα το 2020,  μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης θα πρέπει να απασχολεί έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι οι περίπου 25.000 επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σωρευτικά το κριτήριο συμμετοχής στις επιστρεπτέες, το κριτήριο του τζίρου και το κριτήριο απασχόλησης και φυσικά έχουν χαμηλή ρευστότητα,  πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να προχωρήσουν σε απολύσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κριτήριο συμμετοχής θα είναι επίσης να αποποιηθούν το δικαίωμα της έκπτωσης του 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  όπως θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1,2,3 σε 60 μήνες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα διατηρήσουν  την έκπτωση του 50% για τις ενισχύσεις που έλαβαν στους επόμενους τέσσερις κύκλους, δηλαδή τις επιστρεπτέες 4 έως και 7.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι αποφασίσουν να κρατήσουν το δικαίωμα της έκπτωσης και απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για κεφάλαιο κίνησης τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιτόκια της τάξης του 7% για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με την ευκαιρία που δίνεται από το πρόγραμμα θα ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητά τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επιτόκιο, ενώ θα έχουν 5 χρόνια για να αποπληρώσουν τις ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες 1,2 και 3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.