Ίσως η πιο ακανθώδης πρόκληση στην έκθεση 147 σελίδων για την Toshiba που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών που εξετάζει την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων του περασμένου έτους, είναι το ποιος έχει να χάσει τα περισσότερα. Η λίστα περιλαμβάνει τη διοίκηση της Toshiba, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI), τον πρώην επικεφαλής επενδύσεων του συνταξιοδοτικού ταμείου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιαπωνίας Hiromichi Mizuno, και δυνητικά τον πρωθυπουργό Yoshihide Suga και, πιο σημαντικά η παγκόσμια εικόνα της Ιαπωνίας ως επενδυτικό προορισμό.

Η συμβουλευτική εταιρεία πληρεξουσίων των ΗΠΑ Glass Lewis προτρέπει τους μετόχους να ψηφίσουν κατά του προέδρου της Toshiba και τεσσάρων άλλων υποψηφίων του διοικητικού συμβουλίου στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στα τέλη του μήνα, μετά από έρευνα που έχει επισημάνει προβλήματα στη διακυβέρνηση του ομίλου.

Η Glass Lewis πιστεύει ότι οι πέντε υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του Osamu Nagayama, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, και του προέδρου της επιτροπής ελέγχου Junji Ota, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το φερόμενο παράπτωμα της Toshiba κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων του περασμένου έτους.

Μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι η Toshiba και αξιωματούχοι στο υπουργείο εμπορίου της Ιαπωνίας επινόησαν ένα σχέδιο για να εμποδίσουν την Effissimo Capital Management, η οποία κατέχει το 9,9% των μετοχών της Toshiba, να ασκήσει πλήρως την πρότασή της στην ετήσια συνάντηση μετόχων της Toshiba πέρυσι.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τρεις δικηγόρους, ξεκίνησε μετά την ψήφιση των επενδυτών της Toshiba σε έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων τον Μάρτιο. Η Glass Lewis, επιρροή συμβούλου στις αποφάσεις ψήφου των εταιρικών μετόχων, θεωρεί ότι τα γεγονότα που αναφέρονται στην έκθεση είναι προβληματικά και δηλώνει ότι ο Ota έπαιξε κεντρικό ρόλο.

Ο Ota εμφανίζεται και πάλι ως υποψήφιος μέλος του διοικητικού συμβουλίου για τη φετινή συνάντηση μετόχων στις 25 Ιουνίου, γεγονός που έχει αναγκάσει την Glass Lewis να αμφισβητήσει τη διαδικασία υποψηφιότητας που διεξήγαγε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Nagayama.

Η Glass Lewis συνέστησε επίσης τους μετόχους να ψηφίσουν κατά των Nobuyuki Kobayashi, Takashi Yamauchi και Ayako Hirota Weissman, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει είτε στην επιτροπή ελέγχου είτε στην επιτροπή διορισμών της Toshiba.

Από την άλλη πλευρά, η συμβουλευτική εταιρεία συνέστησε οι μέτοχοι να ψηφίσουν υπέρ του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Satoshi Tsunakawa και επτά άλλων υποψηφίων. Ο Tsunakawa ανέλαβε τον Απρίλιο αφού ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Nobuaki Kurumatani παραιτήθηκε απότομα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη διαπίστωσε ότι η Toshiba και το υπουργείο εμπορίου, οικονομίας και βιομηχανίας της Ιαπωνίας, METI, συνεργάστηκαν για να παρέμβουν με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Harvard Management Company, ώστε να μην ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου τους στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Υποστήριξε ότι το METI ζήτησε βοήθεια από έναν πρώην σύμβουλο του υπουργείου, ο οποίος είχε σχέσεις με την Harvard.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Toshiba ζήτησε τη βοήθεια της METI για την αντιμετώπιση των μετόχων της, ελπίζοντας ότι το υπουργείο θα βρει κάποιον ισχύοντα κανονισμό βάσει του αναθεωρημένου νόμου περί ξένου συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου. Η αναθεωρημένη πράξη, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, απαιτεί από επενδυτές που αγοράζουν μερίδια 1% ή περισσότερο σε στρατηγικά σημαντικές εταιρείες να ενημερώσουν τις αρχές εκ των προτέρων.

Η επαφή μεταξύ της Toshiba και του Yoshihide Suga, που ήταν τότε επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και τώρα είναι πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, περιγράφεται επίσης λεπτομερώς στην έκθεση.

Την Παρασκευή, ο Hiroshi Kajiyama, υπουργός εμπορίου της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης και ότι το υπουργείο θα περιμένει την απάντηση της εταιρείας στην ανεξάρτητη έρευνα πριν αναλάβει δράση. “Δεν είναι σαφές σε τι βασίζονται [τα συμπεράσματα του ανιχνευτή]”, δήλωσε ο Kajiyama σε δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι μετά την ανταπόκριση της Toshiba, το METI θα παρακολουθούσε όπως ήταν απαραίτητο.

Ο Kajiyama είπε ότι σε γενικές γραμμές, το METI θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες μέσω του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου. “Δεν νομίζω ότι τέτοιες ενέργειες θα αποτελούσαν άμεσα πρόβλημα”, είπε.

Οι μετοχές της Toshiba υποχώρησαν 1,6% στο Τόκιο την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας