Εβδομάδα – ορόσημο θα είναι η ερχόμενη για την Alpha Bank, καθώς είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15 Ιουνίου η συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η οποία αναμένεται θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Όλοι στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον την ψηφοφορία που θα διενεργηθεί, καθώς θα ξεκαθαρίσουν τόσο το ποσοστό των μετόχων που θα ταχθούν υπέρ της έκδοσης, όσο και οι τελικοί της όροι, με σημαντικότερο την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου είναι τόσο ισχυρό, που δεν αφήνει περιθώρια για σενάρια αποτυχίας στην κάλυψή της.

Η στάση Πόλσον

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, μπορεί η πλευρά Πόλσον που ελέγχει το 5,50% της τράπεζας να θεωρεί αχρείαστη την αύξηση, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει το όλο εγχείρημα. Κι αυτό διότι:

Πρώτον, ακόμη και αν καταψηφίσει την έκδοση μετοχών στη ΓΣ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνέχεια στην αύξηση.

Δεύτερον, εάν δεν αποκτήσει τις μετοχές που του αναλογούν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές να αγοράσουν τους αδιάθετους τίτλους.

Ως εκ τούτου, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, δεν τίθεται θέμα ως προς την κάλυψη της έκδοσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Εξάλλου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει το 11% περίπου των μετοχών της Alpha Bank. Περίπτωση να καταψηφίσει την αύξηση δεν υπάρχει.

Το θέμα είναι αν θα επιλέξει να συμμετάσχει μερικώς ή πλήρως και αν θα περισσέψουν μετοχές προς διάθεση σε άλλους επενδυτές.

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά τη θετική εισήγηση της ΓΣ την ερχόμενη Τρίτη, θα δοθεί μία ολιγοήμερη προθεσμία σε όσους θέλουν να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας μέσω του ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μέτοχοι της τράπεζας μετά το τέλος της συνεδρίασης που θα οριστεί. Μόνον υπό αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν προσφορές.

Το σχετικό βιβλίο θα ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτό για 3 ημέρες. Κάθε μέτοχος θα μπορεί ανάλογα με τον αριθμό μετοχών για τις οποίες θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, να διατηρήσει αμετάβλητο το ποσοστό του.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τα κεφάλαια θα μπουν στα ταμεία της τράπεζας στις αρχές Ιουλίου, ενώ στις αρχές του β΄ δεκαημέρου του ίδιου μήνα αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Η νέα Alpha Bank

Η αύξηση κεφαλαίου είναι μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού της Alpha Bank με την κωδική ονομασία «Project tomorrow», το οποίο έχει ως κύριους στόχους την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, την ενίσχυση εσόδων και κερδοφορίας και εν τέλει τη διανομή μερίσματος μετά το 2023.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωσή του έως το 2024 αναμένεται να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

  • Ετήσια καθαρά κέρδη 600 εκατ. ευρώ
  • Απόδοση προς την ενσώματη λογιστική αξία στο 10%
  • Μείωση δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 2%

Όλο το πλάνο

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το πλάνο της Alpha Bank αποτελείται από 5 βασικούς πυλώνες:

1. Μείωση κόκκινων δανείων

Με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, έως το τέλος του 2022 θα έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές ύψους 8,1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το δείκτη NPE στο 5%.

Θα ακολουθήσουν επιπλέον συναλλαγές 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024, μειώνοντας το δείκτη στο 2%.

2. Εξορθολογισμός λειτουργικού κόστους

Στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% έως το 2024, ώστε ο δείκτης κόστος προς έσοδα να πέσει κάτω από το 45%.

Αυτό θα καταστεί δυνατό με τη μείωση του κόστους βασικών δραστηριοτήτων, αλλά και μέσω της υποχώρησης κατά 75% των διαχειριστικών δαπανών που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια

3. Αύξηση εσόδων από αμοιβές και προμήθειες

Προβλέπεται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής τους έως και το 2024 της τάξης του 9% των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, με σημαντική υποστήριξη από τις πωλήσεις στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και των ασφαλιστικών προϊόντων.

4. Ενίσχυση εσόδων μέσω αύξησης του ενεργητικού

Στόχος είναι οι καθαρές νέες χορηγήσεις, στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, να φτάσουν έως το 2024 τα 10 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση του ενεργητικού και των καθαρών εσόδων της τράπεζας.

5. Ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη ρουμανική αγορά, όπου έχει παρουσία η Alpha Bank, καθώς το ποσοστό των δανείων ως προς το ΑΕΠ στη χώρα φτάνει σε μόλις 24% έναντι 79% στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι τα έσοδα του ομίλου από το εξωτερικό θα αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών εσόδων, επιδρώντας καταλυτικά στην κερδοφορία του.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σημειώνεται ότι το πλάνο της Alpha Bank προβλέπει και σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές πληροφορικής, με στόχο την αύξηση των online πωλήσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος και θα απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό για την αξιοποίησή του στην προώθηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την τράπεζα.

Για τον λόγο αυτό στον προϋπολογισμό του σχεδίου, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 270 εκατ. σε ψηφιακές υποδομές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Optima Bank: Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί
Επιχειρήσεις |

Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί από την Optima Bank

Η κίνηση της Optima bank, αποτελεί μία αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες και μία πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι σε ένα κοινό μας πολυπαραγοντικό εθνικό κοινωνικό πρόβλημα