Πίσω προς το 4,8% επιστρέφουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης που θα επιτύχει φέτος η ελληνική οικονομία.

Στην αλλαγή των εκτιμήσεων η άνοδος των επενδύσεων που ανέκαμψαν με ρυθμό πάνω από 8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν επίσης πάνω από 8%, και η ύφεση που συγκρατήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 2,3%.

Μια σειρά δεικτών έρχονται να υποδείξουν πως η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει τον σφυγμό της. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 22,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, κάτι που δείχνει πως αναπτύσσεται μια νέα δυναμική.

Πάντως και ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του έδειξε εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο και σημειώνει πως «η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, η προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και η κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού, διαμορφώνουν ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στην χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Αλλαγή από την Εθνική τράπεζα

Η ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε στη θετική έκπληξη για το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο, συντείνοντας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ετήσια ανάπτυξη στο +5,7% το 2021, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, σε μελέτη τους.

Η ελληνική οικονομία, αναφέρουν, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και την επέκταση των περιορισμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.

Η τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ, και συνιστά την τρίτη συνεχόμενη, μετά από αυξήσεις 3,8% και 3,4% το τρίτο και το τέταρτο ο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα, (οι οποίες ακολούθησαν την τριμηνιαία καταβύθιση του ΑΕΠ κατά -12,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων