Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανακοινώνουν σήμερα Τρίτη μια νέα κοινή πρωτοβουλία για την τεχνολογία και το εμπόριο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ θα έχει τρεις πρωταρχικούς στόχους: καθιέρωση νέων παγκόσμιων εμπορικών προτύπων για αναδυόμενες τεχνολογίες, προώθηση δημοκρατικών αξιών στο διαδίκτυο και εύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την έρευνα και ανάπτυξη αιχμής.
Το αποτέλεσμα θα είναι ότι «οι δημοκρατίες και όχι οποιοσδήποτε άλλος, όχι η Κίνα ή άλλα αυταρχικά καθεστώτα, διαμορφώνουν τους κανόνες για το εμπόριο και την τεχνολογία για τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλλιβαν σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ θα συμπροεδρεύουν στο εμπορικό συμβούλιο με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, την υπουργό εμπορίου Gina Raimondo και την πρέσβειρα Katherine Tai, εκπρόσωπο των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν.
Άλλοι συγκεκριμένοι στόχοι του συμβουλίου περιλαμβάνουν:
· Συντονισμό προτύπων πρότυπα για τη νέα τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική και η βιοτεχνολογία.
· Να γίνουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες πιο ανθεκτικές και λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα.
· Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
· Να συντονιστεί η ρύθμιση των τεχνολογικών πλατφορμών.
Κατά την τελευταία δεκαετία, όπως μεταδίδει το CNBC, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τεράστιες δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα είναι μια ψηφιακή οικονομία και ένα διαδίκτυο που ελέγχεται από το κράτος και αντικατοπτρίζει τις πολιτικές του αξίες: Η ατομική λογοκρισία είναι διαδεδομένη, οι ξένοι ιστότοποι αποκλείονται εάν αρνούνται να λογοκρίνουν ευαίσθητα θέματα και λογισμικό ιδιωτικού τομέα μπορεί να κατασχεθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κράτους.
Η Κίνα είναι εξίσου επιθετική στην προστασία των εγχώριων αγορών της, ιδίως απαιτώντας από ξένες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα να συνεργαστούν με τοπικές κινεζικές εταιρείες και να αναθέσουν πνευματική ιδιοκτησία.
«Η αντιμετώπιση των μη εμπορικών πρακτικών της Κίνας, των οικονομικών καταχρήσεών της και των προσπαθειών της να διαμορφώσει τους κανόνες της τεχνολογίας για τον 21ο αιώνα θα είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου αυτού του συμβουλίου», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιήσει τη συνδυασμένη οικονομική δύναμη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα.
Το Σάββατο, τα μέλη του Μπάιντεν και η G7 ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας υποδομής με τίτλο «Build Back Better for the World» (σ.σ.: «Ανοικοδομούμε καλύτερα για τον κόσμο»). Το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει μια «υψηλότερης ποιότητας» εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία «Belt and Road» (σ.σ.: «Μίας ζώνης και ενός δρόμου») της Κίνας.
Ένα πιεστικό ζήτημα μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν θα επιλυθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τρίτης είναι η τύχη των τιμωρητικών δασμών που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο χάλυβα και στο αλουμίνιο το 2018.
Ο Τραμπ πρόβαλε την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία για τα τιμολόγια, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο προστατευτισμός, όχι η εθνική ασφάλεια, ήταν το κίνητρο.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει την προθυμία του να άρει τους δασμούς και τον Μάιο ξεκίνησαν εμπορικές διαπραγματευτές με στόχο να επιλυθεί το θέμα μέχρι το τέλος του έτους.
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήταν πολύ εποικοδομητικές, αλλά θα χρειαστούν λίγο χρόνο», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Δεν περιμένω λοιπόν ότι θα δείτε ένα αποτέλεσμα αυτήν την εβδομάδα», είπε σχετικά με τους δασμούς.
Μετά τις συναντήσεις στην ΕΕ την Τρίτη, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Γενεύη, όπου έχει προγραμματιστεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους