Πολλά «καλά νέα» για την ελληνική οικονομία αναμένεται να φέρει το επόμενο τριήμερο, μόλις μία ημέρα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του ευρω-ομολόγου κατά την οποία αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε λίγες ώρες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκινά το τριήμερο ταξίδι του για το Λουξεμβούργο. Εκεί θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν

Την είδηση την οποία είχε ανακοινώσει προ ημερών εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαίωσε την Τρίτη και η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι την Τετάρτη ξεκινά την περιοδεία της στις χώρες των οποίων τα σχέδια ανάκαμψης αξιολογήθηκαν θετικά. Μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί την Πέμπτη.

«Έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς τίτλου.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την ΕΕ. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU… πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολόγων της ΕΕ και των γραμματίων της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών της ΕΕ που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΕΕΑ – 100.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση στις πληγείσες επιχειρήσεις στη Βαρυμπόμπη
Οικονομία |

ΕΕΑ: Οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις, στη Βαρυμπόμπη

Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και δηλώνει και αυτή τη φορά έτοιμη να συμβάλει στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν

Το σχέδιο για τα 77 δισ. ευρώ και τις ελαφρύνσεις φόρων
Οικονομία |

Το σχέδιο για τα 77 δισ. ευρώ και τις ελαφρύνσεις φόρων

Στο επίκεντρο της πολιτικής μπαίνει η οικονομική ανάκαμψη όπου ο Σεπτέμβριος αποτελεί και τον μήνα επιτάχυνσης των «μηχανών» καθώς θα υπάρχουν και τα πρώτα στοιχεία από τα έσοδα του τουρισμού και το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου.