Αν βρεθείτε σε μια παραλία με φύκια μην ξινίσετε. Μπορεί η παραλία που βρεθήκατε να μην… τηρεί τις προδιαγραφές περί παραλιών που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο μυαλό μας (λευκή άμμος, αλμυρίκια και, και, και…), μπορεί ο βυθός να έχει λιβάδια Ποσειδωνίας και να φοβάστε να βουτήξετε (επειδή έχετε την αίσθηση πως μπορεί να ξεπροβάλει κάποιο… τέρας του βυθού), αλλά όλα αυτά είναι για το καλό μας (!)

Ναι, καλά διαβάσατε: για το καλό μας. Δεν με πιστεύετε; Ακούστε μια ειδικό.

-«Τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα ξεβρασμένα φύλλα της (δηλαδή τα φύκια που λέγαμε) προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και συμβάλλουν στο σχηματισμό και τη διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων –που προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία», μου λέει η Ερευνήτρια Θαλάσσιας Οικολογίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ. Μαρία Σαλωμίδη.

Λειτουργούν σαν παγίδες

Και αυτό που αναφέρεται στον τίτλο; Τα φύκια οι σύμμαχοι που θέλουν πάντα το καλό μας;

-«Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν ως «παγίδες» αποτελώντας φυσικά φίλτρα καθαρισμού για ρυπαντές διαλυμένους στο νερό», συμπληρώνει η Μαρία Σαλωμίδη.

Καταλάβατε τώρα; Δεν μιλάμε για… μεταξωτές κορδέλες αλλά για ασπίδα κατά της διάβρωσης των ακτών και παγίδες αιωρούμενων ρυπαντών…

Αφήστε τα φύκια στην ησυχία τους…

Γι’ αυτό και οι ειδικοί φωνάζουν: μην απομακρύνετε τα φύκια από τις παραλίες. Αυτοί μπορεί να εναντιώνονται στο καθάρισμα των παραλιών από τα μαραμένα φύλλα Ποσειδωνίας , ωστόσο, η απομάκρυνση τους από τις ακτές είναι κάτι το συνηθισμένο στις τουριστικές περιοχές.

Γιατί; Επειδή συνήθως ασκούνται πιέσεις από τους λουόμενους και τους επιχειρηματίες της παράκτιας ζώνης.

Σαν δάση του Αμαζονίου…

Σύσταση προς κολυμβητές: βάλτε μια μασκούλα (ή γυαλιά κολύμβησης) και κολυμπήστε άφοβα πάνω από την Ποσειδωνία. «Τα λιβάδια της συνιστούν ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα με παραγωγικότητα εφάμιλλη των δασών του Αμαζονίου και των παράκτιων υγροτόπων», συμπληρώνει η Μαρία Σαλωμίδη.

Σύμμαχοι μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Έπειτα είναι και κάτι άλλο (πολύ σημαντικό για την υγεία μας): η Ποσειδωνία απαιτεί καλή θαλάσσια ποιότητα (δηλαδή κολυμπήστε άφοβα). Επιπλέον, τα λιβάδια της δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αποτελώντας σπουδαίους συμμάχους μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εμπλουτίζουν τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, παρέχουν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σε πολυάριθμους θαλάσσιους οργανισμούς.

Γι’ αυτό σας λέω: μην δυσανασχετείτε στη θέα της Ποσειδωνίας. Τέρατα δεν πρόκειται να ξεπροβάλλουν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion