Η Μαλγκόσια Μίντα λατρεύει το φαγητό. Έχει 46.000 followers στο Instagram. Σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις της παρουσιάζει την ψαροταβέρνα El Señor Martín στην καρδιά της Μαδρίτης. H μεγάλη εκδήλωση Madrid Fusion είναι το πρώτο μεγάλο ανοιχτό event για τον κλάδο της γαστρονομίας στην Ευρώπη μετά την έλευση της πανδημίας. Η Μαλγκόσια δεν μπορούσε να λείπει, εκεί συνάντησε συναδέλφους της από όλο τον κόσμο. Στο ίδιο event παρών ήταν και ο Φεράν Αντριά, επικεφαλής της βιομηχανίας Hiperbaric, η οποία κατασκευάζει εδώ και δύο δεκαετίες πρωτοποριακά μηχανήματα για τον κλάδο των τροφίμων. Τα μηχανήματα της ισπανικής βιομηχανίας θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο. Η Μadrid Fusion αποτελεί μια καλή ευκαιρία για νέες επαφές.

Ευοίωνες προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Η φετινή τουριστική σεζόν για την Ισπανία ξεκίνησε επίσης νωρίς και συγκεκριμένα τον Απρίλιο στη Μαγιόρκα.Παρά το κακό 2020, φέτος επικρατεί αισιοδοξία. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα προβλέπει ότι η Ισπανία θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια. Η περσινή χρονιά ήταν για την Ισπανία ζοφερή, δεδομένου ότι κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται κανονικά, το ίδιο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επειδή το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αγγίζει το 119% του ΑΕΠ και η ανεργία μπορεί να αγγίξει σύντομα το 20%, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει ταχύτητες. Η επικεφαλής της περιφέρειας Μαδρίτης από το συντηρητικό κόμμα, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, εδώ και μήνες προετοίμαζε τη χαλάρωση των μέτρων στην ισπανική πρωτεύουσα με στόχο την οικονομική στήριξη διαφόρων κλάδων.

«Από την αρχή του έτους έχω εντυπωσιαστεί από τον υψηλό αριθμό εκδηλώσεων και τον επαγγελματισμό αναφορικά με την οργάνωσή τους» αναφέρει η Αντόνια Μπλάου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε της Μαδρίτης. Παρόλο που ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών κυμαίνεται ακόμη στα 60 -πολύ υψηλότερα από ό,τι στη Γερμανία- η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί ελάχιστα για τις μεταλλάξεις του ιού, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού. Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης και το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της λειτουργούν εδώ και μήνες κανονικά. Και στη Βαρκελώνη, όπου η χαλάρωση των μέτρων προχώρησε πιο αργά, αναμένεται να διεξαχθεί η παγκόσμια έκθεση Mobile World Congres. Την ίδια ώρα και η νυχτερινή ζωή στη Μαδρίτη αλλά και τη Βαρκελώνη έχει επιστρέψει σε παλιούς ρυθμούς.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί

Η Ισπανία έκανε λάθη στην αρχή της πανδημίας, όμως τώρα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της έχει ήδη εμβολιαστεί. Όλα λειτουργούν ψηφιακά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί αρνητές της πανδημίας. Παρά τον ενθουσιασμό που προκαλούν τα θετικά νέα, ο ισπανός υφυπουργός Τουρισμού, Φερνάντο Βαλντές, αναμένει εντούτοις μόνο 15,5 εκατομμύρια τουρίστες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου -40% λιγότερους δηλαδή σε σχέση με τα στοιχεία του 2019, αλλά διπλάσιους σε σχέση με το 2020.

Ο τομέας της ισπανικής γαστρονομίας φαίνεται πάντως ότι παρά την πανδημία διανύει μια καλή περίοδο. «Καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό εν μέσω μιας πολύ περίπλοκης περιόδου. Ο τομέας της γαστρονομίας, ο οποίος είχε ιδιαίτερα χτυπηθεί, συζητιέται ξανά περισσότερο από ποτέ» δηλώνει ο Μπένζαμιν Λάμα, διοργανωτής του Madrid Fusion και ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στον τομέα των τροφίμων.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την Ισπανία μοιάζει να έχει αναθερμανθεί, στοχεύοντας κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας. Μάλιστα η βιομηχανική ένωση ASCRI αναφέρει αύξηση των επενδύσεων στην ισπανική οικονομία κατά 84% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: Deutsche Welle

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τα δύσκολα ερωτήματα για την Τράπεζα της Αγγλίας και το επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο
Διεθνή |

Τα δύσκολα ερωτήματα για την Τράπεζα της Αγγλίας και το επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο

Το συμβούλιο, κατά την αυριανή συνεδρίαση του, δεν θα αλλάξει στρατηγική, όμως θα τεθεί πιεστικά η συζήτηση για την έναρξη του tapering, καθώς ο πληθωρισμός κινείται ήδη επί τρεις μήνες εκτός προβλέψεων, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την ορθότητα των προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών

General Motors – Κάτω από τις προβλέψεις οι επιδόσεις της για το β’ τρίμηνο
Διεθνή |

General Motors – Κάτω από τις προβλέψεις οι επιδόσεις της για το β’ τρίμηνο

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 34,17 δισ. δολάρια αντί των 30,9 δισ. που αναμενόταν, ωστόσο τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,97 δολάρια αντί των 2,23 δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές

Capital Economics – «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το γ’ τρίμηνο
Διεθνή |

Capital Economics – «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το γ’ τρίμηνο

Οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, οι δαπάνες ενισχύονται, η ανεργία υποχωρεί, με μόνο μελανό σημείο τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει μεν βελτιωθεί αλλά δεν έχει φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα διτηρώντας μια εικόνα ανάκαμψης δύο ταχυτήτων

ΗΠΑ – Απρόοπτη «βουτιά» στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα
Διεθνή |

Απρόοπτη «βουτιά» στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έκθεση ADP, οι ιδιώτες εργοδότες προσέθεσαν μόλις 330.000 θέσεις εργασίας, πολύ χαμηλότερα από τις 680.000 θέσεις τον Ιούνιο, αλλά και πολύ κάτω από τις 653.000 θέσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Συσσωρεύονται προβλήματα για τις κινεζικές εξαγωγές
Διεθνή |

Τα logistics μπλοκάρουν τον κινέζικο δράκο

Οι κινεζικές επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει διεθνές πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση στο φθηνό κόστος μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας, όμως αυτό το πλεονέκτημα γίνεται σήμερα μειονέκτημα καθώς η πανδημία και οι εμπορικές εντάσεις προκαλούν διαταραχή στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες

Aεροπορικές – Προσδοκούν ανάκαμψη επαγγελματικών ταξιδιών το φθινόπωρο
Διεθνή |

Οι αερομεταφορείς προσδοκούν ανάκαμψη επαγγελματικών ταξιδιών το φθινόπωρο

Τα τουριστικά ταξίδια συνήθως μειώνονται όταν τελειώνει το καλοκαίρι, ενώ οι επαγγελματίες ξεκινούν τώρα τα ταξίδια τους. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αλλαγή φέτος είναι ένα σημαντικό τεστ για τις αεροπορικές εταιρείες