Το 2023, νωρίτερα  από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί αρχικά, αναμένεται να αρχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που μιλούν για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό φέτος.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το κύριο επιτόκιό της στο εύρος από 0 έως 0,25 τοις εκατό, στο οποίο διατηρείται από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται τον Μάρτιο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι τα τρέχοντα επιτόκια θα διατηρηθούν μέχρι τουλάχιστον το 2024, ωστόσο πλέον η απόφαση αυτή μετατοπίζεται για το 2023, με μάλιστα δύο αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, σηματοδοτώντας την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας για ταχύτερη μετάβαση σε πλήρη ανάκαμψη και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων της Fed προβλέπει αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7% φέτος, έναντι 6,5% τον Μάρτιο, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 4,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% φέτος, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, πριν μειωθεί στο 2,1% το 2022.

«Η πρόοδος στον εμβολιασμό έχει μειώσει την εξάπλωση της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η FOMC. «Εν μέσω αυτής της προόδου και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση ».

Η FOMC την Τετάρτη αποφάσισε να διατήρησει τις αγορές ομολόγων σταθερές στα 120 δισ. δολάρια το μήνα – ένα άλλο χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε για την αντιμετωπίση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής, η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.

«Η επιτροπή θα ήταν διατεθειμένη να προσαρμόσει τη θέση της νομισματικής πολιτικής, ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων. Οι αξιολογήσεις θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πιέσεις πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις , τονίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα