Το 2023, νωρίτερα  από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί αρχικά, αναμένεται να αρχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που μιλούν για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό φέτος.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το κύριο επιτόκιό της στο εύρος από 0 έως 0,25 τοις εκατό, στο οποίο διατηρείται από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται τον Μάρτιο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι τα τρέχοντα επιτόκια θα διατηρηθούν μέχρι τουλάχιστον το 2024, ωστόσο πλέον η απόφαση αυτή μετατοπίζεται για το 2023, με μάλιστα δύο αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, σηματοδοτώντας την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας για ταχύτερη μετάβαση σε πλήρη ανάκαμψη και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων της Fed προβλέπει αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7% φέτος, έναντι 6,5% τον Μάρτιο, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 4,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% φέτος, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, πριν μειωθεί στο 2,1% το 2022.

«Η πρόοδος στον εμβολιασμό έχει μειώσει την εξάπλωση της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η FOMC. «Εν μέσω αυτής της προόδου και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση ».

Η FOMC την Τετάρτη αποφάσισε να διατήρησει τις αγορές ομολόγων σταθερές στα 120 δισ. δολάρια το μήνα – ένα άλλο χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε για την αντιμετωπίση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής, η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.

«Η επιτροπή θα ήταν διατεθειμένη να προσαρμόσει τη θέση της νομισματικής πολιτικής, ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων. Οι αξιολογήσεις θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πιέσεις πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις , τονίζεται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Οι πετρελαϊκές «αδελφές», τα θεαματικά κέρδη και η αυξανόμενη πίεση για πιο πράσινες στρατηγικές
Διεθνή |

Οι πετρελαϊκές «αδελφές», τα θεαματικά κέρδη και η αυξανόμενη πίεση για πιο πράσινες στρατηγικές

Την κρίση της πανδημίας άφησαν πίσω τους Exxon Mobil και Chevron ανακοινώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, αν και το ζήτημα της υιοθέτησης δυναμικότερων στόχων για τη μείωση των ρύπων άνθρακα συνεχίζει να σκιάζει το επιχειρηματικό τους μέλλον

Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα
Green |

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα

Η αργή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και οι ενεργειακές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή της οδήγησαν το Πολιτικό Γραφείο να ζητήσει πιο προσεκτική, άρα αργή, πορεία προς την επίτευξη του στόχου για μηδενισμό των ρύπων

Amazon: Νέα ευρωπαϊκή «καμπάνα» ύψους 746 εκατ. ευρώ
Διεθνή |

Amazon: Νέα ευρωπαϊκή «καμπάνα» ύψους 746 εκατ. ευρώ

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή του Λουξεμβούργου, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με την αιτιολογία πως παραβιάστηκε η νομοθεσία GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων

ΗΠΑ: Θεαματικό άλμα κατά 3,5% στο δείκτη προσωπικής κατανάλωσης
Διεθνή |

Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η αμερικανική οικονομία

Πρόκειται για έναν από τους στρατηγικούς δείκτες που παρακολουθεί από κοντά η Fed προκειμένου να «μετρήσει» τις πληθωριστικές τάσεις αν και το συμβούλιο προχθές επανέλαβε την άποψη πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030
Green |

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030

Οι σχετικές συζητήσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσονται ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων οχημάτων έως το 2026