Ο δείκτης τιμών εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ κατέγραψε ετήσια άνοδο κατά 11,3%, φτάνοντας σε υψηλά δεκαετίας και το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε ένα σερί αυξήσεων επτά μηνών, ενώ των εξαγόμενων προϊόντων αυξήθηκε κατά 17,4%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1983, σύμφωνα με το δελτίο του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Σε επίπεδο μήνα, τον Μάιο το ποσοστό αύξησης στις τιμές των εισαγωγών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 0,8% χωρίς τους δασμούς και έφτασε στο 1,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο (έναντι 0,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο), ενώ οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Η εξέλιξη όσον αφορά τις τιμές των εισαγωγών αποδίδεται κυρίως  στην άνοδο του κόστους των προϊόντων πετρελαίου και στη συσσώρευση προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού που εκτίναξε τις τιμές άλλων αγαθών.

Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων σημείωσαν άνοδο 4% τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση του 1,6% τον Απρίλιο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 3,8%, ενώ το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων μειώθηκε 0,4%. Με εξαίρεση τα καύσιμα και τα τρόφιμα, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 1,0%.

Τα στοιχεία αυτό τον μήνα έδειξαν ισχυρές αυξήσεις στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή τον Μάιο. Ο πληθωρισμός αυξάνεται με κάθε μέτρηση, αλλά η Fed το αποδίδει σε προσωρινές ελλείψεις και αυξήσεις της ζήτησης που συνδέονται με το άνοιγμα της οικονομίας. Οι Αμερικανοί σπεύδουν να αγοράσουν ή να κάνουν όλα όσα δεν μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μόλις η οικονομία σταματήσει, λένε κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed, η προσφορά και η ζήτηση θα πρέπει να αρχίσουν να εξισορροπούνται και η ανοδική πίεση στις τιμές θα μειωθεί.

Ωστόσο, δεν αναμένεται αυτό να συμβεί πολύ σύντομα. Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος έως το τέλος του έτους πριν μειωθεί το 2022, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο από την Fed, αν και η τράπεζα επέμεινε στην πρόβλεψή της ότι θα υποχωρήσει σε ετήσιο επιτόκιο 2% το 2022.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται ανέβηκαν κατά 6,1%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2010.

Οι τιμές μη αγροτικών προϊόντων ανέβηκαν κατά 1,7%, εξαιτίας των βιομηχανικών προμηθειών και υλικών και των καταναλωτικών αγαθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή