Ξεκίνησε η «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων.

Από το βήμα της Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια «εισαγωγική παρατήρηση» ως απάντηση στην τοποθέτηση της προέδρου της Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά,  λέγοντας πως άκουσε το αφήγημα του «όλα μαύρα στην χώρα».

Όπως είπε δε, ήταν σαν να άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας στην κυρία Γεννηματά πως, «μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».

Κατόπιν ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να τοποθετείται επί του νομοσχεδίου παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τα δεδουλευμένα, καθώς και οι διακρίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση ενός στους τέσσερις εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς.

Αυτό, όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα να μην αμείβονται σωστά και μάλιστα να χάνονται και εισφορές.

Παράλληλά, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απεργίες οι οποίες τόνισε ότι αν και βγαίνουν παράνομες γίνονται κανονικά και οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Κι ενώ όπως είπε ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση τελικά τα θύματα ήταν οι πολίτες. Γι’ αυτό και τόνισε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982.

«Θέτει κανόνες στην ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, είπε ότι οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, ενώ υπογράμμισε ότι με διαχωρίζετε η απεργία από την παρανομία.

Οι 10 τομές

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη.

Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που γίνονται μέσω του νομοσχεδίου κάνοντας αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις απολύσεις και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή. «

1η τομή: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας ταυτόχρονα την μαύρη εργασία και αδήλωτες υπερωρίες και την εισφοροδιαφυγή. Οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Καταργείται κάθε αυθαιρεσία. Πρόκειται για μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ», είπε.

2η τομή: «Γιατί είναι κακό που η Επιθεώρηση Εργασίας παύει να υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό. Μήπως ενοχλείστε που σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν φτιαχτεί;», είπε.

«Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις δεδουλευμένων και τα αδικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για επίλυση κάθε εργασιακής διαφοράς».

3η τομή: Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Έτσι μπορεί να εργαστεί έως δυο ώρες περισσότερο που θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Μια επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν χρειάζεται και ο εργαζόμενος να έχει ελεύθερες έως και 3 μέρες την εβδομάδα. Ευνοεί τα εποχικά επαγγέλματα και διευκολύνει μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

4η τομή: Εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Για τους πρώτους έως τώρα ήταν μόνο λίγα μεροκάματα και για τους δεύτερους οι ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η δεξιά κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

5η τομή: Υπηρεσίες από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ένα νέο εργασιακό πεδίο αποκτά το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά σε courier και delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις επιχειρήσεις ενώ θα εργάζονται με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

6η τομή: Άδεια πατρότητας

Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται για ένα εξάμηνο ενώ θα δικαιούνται γονική άδεια με επιδότηση και οι δύο γονείς. Οι γυναίκες προστατεύονται από βία και παρενοχλήσεις. Απαγορεύεται απόλυση εγκύου και νέας μητέρας και το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και για παρένθετη μητέρα ή για υιοθεσία.

7η τομή: Εναρμόνιση αριθμού υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη όταν υπάρχει υπέρβαση θα αποζημιώνονται με βάση το 120% αντί για 80 του ημερομισθίου.

8η τομή: Τηλεργασία

Η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρα στους κανόνες της τηλεργασίας. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας και η υποδομή βαρύνει τον εργοδότη. Θα ισχύσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες όπως η Ισπανία. Δεν θα μπορέι ο εργοδότης να ενοχλεί συνέχεια από απόσταση τον εργαζόμενο και προβλέπονται οι τεχνικές διαδικασίες ώστε η επικοινωνία να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της.

9η τομή: Εργασία την Κυριακή. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν καις την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μια μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα.

10η τομή: Συνδικαλισμός

Δείτε live τη συζήτηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.