Φειδωλός πάντα στις προβλέψεις του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ιδίως για τη Mytilineos, χθες στο κλείσιμο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων μπήκε στον πειρασμό και προχώρησε στις εκτιμήσεις των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης για τα επόμενα δύο χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος.

Σύμφωνα με αναλυτές και ανθρώπους του περιβάλλοντος του, το έκανε αισθανόμενος πια τη σιγουριά αφού βλέπει τους καρπούς από τον προ τετραετίας εταιρικό μετασχηματισμό, την προ τριετίας απόφαση του για την κατασκευή της νέας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και την ενεργειακή στροφή για «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της εταιρίας που ανακοίνωσε στις αρχές της χρονιάς. Κίνηση η οποία συνοδεύτηκε με το deal της απόκτησης του μεγάλου χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών 1,48 GW της Egnatia Group καθώς και της ανάληψης μεγάλων έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στο εξωτερικό.

Οι προβλέψεις

Έτσι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης χαρακτήρισε το 2021 ως βαριά χρονιά λόγω του «κολοσσιαίου», όπως το προσδιόρισε, επενδυτικού προγράμματος των 600 εκ. ευρώ. Εκτίμησε πως το 2021 θα είναι καλύτερο από το περσινό πρωτόγνωρο, εξαιτίας της πανδημίας, έτος. «Και ακόμη καλύτερο θα είναι το τελευταίο τρίμηνο», σύμφωνα με όσα είπε για να συμπληρώσει πως «ήδη βλέπουμε καλύτερους καρπούς».

Ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος στους μετόχους προέβλεψε πως «τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δείτε το take off των μεγεθών μας». Μίλησε για διπλασιασμό της κερδοφορίας από το 2022 και απέδωσε την απογείωση των επιδόσεων της εταιρίας στα έτη 2022 και 2023 στην ωρίμανση των επενδύσεων, στην καινοτομία, την αύξηση των μεριδίων στους τομείς δραστηριοποίησης, στην άνοδο των διεθνών τιμών των commodities (αλουμινίου και αλουμίνας) αλλά και στη διατήρηση μέτρων ελέγχου του κόστους. «Ελπίζουμε σε δύο με τρία χρόνια στο διπλασιασμό των μεγεθών μας», σημείωσε.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος βλέπει απογείωση της Mytilineos;

Οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των αναλυτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων φανερώνουν και ποια είναι τα στοιχήματα που βάζει η διοίκηση για την υψηλότερη κερδοφορία της:

1.       Η απεξάρτηση από τη ΔΕΗ

Η σύναψη της τελευταίας σύμβασης με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδας» θα αποτελέσει τη γέφυρα για τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας της χώρας σε χαμηλότερο και «πράσινο» μάλιστα ενεργειακό κόστος από το 2024. Το 2023 λήγει η σύμβαση που θα υπογραφεί σύντομα με τη δημόσια εταιρία και σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «το εργοστάσιο θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ και η Mytilineos θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια». Ο ίδιος, όπως είπε, ποντάρει στις διμερείς συμβάσεις ενέργειας PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ και επειδή η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής θα πετύχει καλύτερες τιμές. Ήδη έχει τέτοιο συμβόλαιο με τα φωτοβολταϊκά της Egnatia Group.

Παράλληλα, η κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων CO2 καθιστά ασύμφορη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ρυπογόνες μονάδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας το «πρασίνισμα» του Αλουμινίου θα φέρει χαμηλότερα κόστη.

2.       Ο νέος σταθμός φυσικού αερίου

Η Mytilineos εκτός από τα PPAs θα ηλεκτροδοτεί το εργοστάσιο του Αλουμινίου και με το νέο CCGT 826 MW. Πέρα από αυτή τη λειτουργία του ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα είναι ο πρώτος ιδιωτικός που θα καλύψει το κενό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ υποσχόμενος έσοδα και κέρδη για την εισηγμένη από τη χονδρεμπορική αγορά.

Ο σταθμός θα έχει κατασκευαστεί στο τέλος της χρονιάς και το 2022 θα περάσει σε πεντάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος «ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα έχει μέγεθος που θα τον καθιστά μονάδα βασικού φορτίου και με  ποσοστό απόδοσης μάλιστα 63%, 10% υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο φυσικού αερίου. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κι ένας συνδυασμός καλής τιμής φυσικού αερίου και υψηλής απόδοσης, δίνει ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους».

3.       Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο κ. Μυτιληναίος κάνει τις αισιόδοξες προβλέψεις είναι τα έσοδα που θα έχει η εταιρία από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Στην Ελλάδα από τα 1480 Μεγαβατ που απέκτησε από την Egnatia Group τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν την κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι. Και τα πρώτα θα είναι τα 140 MW που κλείδωσε στο διαγωνισμο της ΡΑΕ.

Στα αιολικά πάρκα τα 300 MW βρίσκονται στη φάση κατασκευής και τα 100 MW στο στάδιο της λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Επίσης η Mytilienos για 25 έργα αποθήκευσης ενέργειας υπέβαλε αιτήσεις για άδειες παραγωγής. Και αναμένει το θεσμικό πλαίσιο.

Στο χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού, η εταιρία τρέχει δικές της επενδύσεις και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά 507 MW βρίσκονται υπό κατασκευή. Εκ των οποίων τα πρώτα 120 MW παραδίδονται και είναι στην Αυστραλία.

Άλλα έργα φωτοβολταϊκών ισχύος 444 MW είναι έτοιμα για κατασκευή και 788  MW είναι έτοιμα να κατασκευαστούν στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022. Το σύνολο της δραστηριότητας των έργων ΑΠΕ του εξωτερικού ανέρχεται σε 1.739 MW.

Επιπλέον η εισηγμένη διαθέτει και χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW, ενώ ο κ. Μυτιληναίος έκανε γνωστό ότι συζητά με την Total EREN την ανάληψη άλλων δύο έργων στην Ισπανία και έργων στην Αφρική.

Επίσης, η Mytilineos βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με ξένο παίκτη για κοινές επενδύσεις στα off shore πλωτά αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.

4.       Οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου και της αλουμίνας

Ο πρόεδρος της εταιρίας βλέπει επίσης και ως λόγο που θα οδηγήσει στην αύξηση της κερδοφορίας της Mytilineos και την άνοδο των διεθνών τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας.

Αγορές που επηρεάζουν ευθέως τις επιδόσεις του εργοστασίου του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Όπως σημείωσε συμμερίζεται την αισιοδοξία των αναλυτών και της αγοράς για τα bull commodities markets. Η δική του ανάλυση εστιάζεται στο γεγονός πως η Κίνα, ο μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, δεν θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής καθώς μπαίνει σε τροχιά προσαρμογής στους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Επιπροσθέτως η εισηγμένη εξασφάλισε νέα συμφωνία, δεκαετούς διάρκειας, με την Glencore για την προμήθεια με αλουμίνιο και αλουμίνα που θα παράγεται από το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Κατά τον κ. Μυτιληναίο η αξία της ξεπερνά το 1,5 δις. δολ. και διασφαλίζει για τέσσερα χρόνια τιμές και μάλιστα όχι υποτιμημένες από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης