Ζημιές ύψους 5,83 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Attica Bank, έναντι ζημιών 12,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση κατά 19,7% και διαμορφώθηκαν σε 14,17 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε μείωση κατά 18,4% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τράπεζας περιλαμβάνονται:

  • Περαιτέρω μείωση των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 2% σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση καταθέσεων 12,3% σε ετήσια βάση.
  • Διπλάσιες νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
  • 7,7% επί του ενήμερου δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις που ισχύουν λόγω Covid-19.
  • Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε pro forma επίπεδο λιγότερο από 1%. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τιτλοποιήσεις Astir 1,2 και Ωμέγα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 44,2% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις σε 43,6%.
  • Ομαλή εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Plan). Οπως αναφέρει η τράπεζα, κατά την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει τις ενέργειες προετοιμασίας της υλοποίησης των ενεργειών ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων βάσει του σχετικού προγράμματος το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.
  • Τα έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 2,5%.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 1,4% σε σχέση με την 31.12.2020. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για τη χρήση ανήλθαν σε 75 εκατ.ευρώ περίπου, εκ των οποίων 70,9 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και 4,5 εκατ. ευρώ τη λιανική τραπεζική. Το μέσο ticket για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις ανήλθε σε 419,4 χιλ. ευρώ και σε 9,9 χιλ. ευρώ αντίστοιχα για τις χορηγήσεις ιδιωτών.

Στο μήνυμα της διοίκησης της Αttica Bank σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναφέρεται: «το 2021 ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη και αποκατάσταση της κανονικότητας. Η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού συνιστά το εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα επιτρέψει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα. Οι πόροι από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης, Next Generation EU, που αναμένονται εντός του 2021, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη στην ΕΕ και στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021».

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της τράπεζας, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι: «η Τράπεζα έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδίου της την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της με την επανατοποθέτησή της στην αγορά τόσο σε ψηφιακό επίπεδο όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Λάμψα: Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Νανόπουλος και Τίμος Ανανιάδης στο νέο  ΔΣ
Επιχειρήσεις |

Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Νανόπουλος και Τίμος Ανανιάδης στο νέο ΔΣ της Λάμψα

Τον Ιανουάριο του 2021, η οικογένεια Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη απέκτησε τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο καθώς και την πλήρη διαχειριστική ευθύνη της «Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ»

ΚΕΟΣΟΕ: Οργή στον αμπελοοινικό κλάδο για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ
AGRO |

ΚΕΟΣΟΕ: Οργή στον αμπελοοινικό κλάδο για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ

Επιβραβεύονται όσοι εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία της πανδημίας και πλήρωσαν εξευτελιστικές τιμές στα σταφύλια οινοποιίας, οδηγώντας χιλιάδες αμπελουργούς στην απόγνωση αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων

Groupama Ασφαλιστική: Συνέχεια στην κερδοφορία και το 2020
Επιχειρήσεις |

Groupama Ασφαλιστική: Συνέχεια στην κερδοφορία και το 2020

Η εταιρεία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην πρωτοφανή συγκυρία, αναπροσαρμόζοντας την επιχειρησιακή λειτουργία και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της, με άξονα αφενός την προστασία των ασφαλισμένων και των εργαζομένων, και αφετέρου την απρόσκοπτη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

Eλληνικό: Αντιπλημμυρική προστασία και ασφάλεια
Επιχειρήσεις |

Eλληνικό: Αντιπλημμυρική προστασία και ασφάλεια

Το έργο του Ελληνικού, έργο για τη χώρα και τους πολίτες της αναπτύσσεται με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σειράς αντιπλημμυρικών έργων με απόλυτο σεβασμό  στο    περιβάλλον και τη διαβίωση των πολιτών