Το Εργασιακό ψηφίζεται σήμερα. Πρόκειται, όπως επιμένουν να τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση, για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80.

Παράλληλα επιχειρείται, στο βαθμό που κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, να μπει τάξη σε ένα που δεν τηρείται η νομοθεσία και ανθεί η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία. Γιατί αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα πράγματα είναι σαφή και απολύτως καθαρά. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν: «Δεν έχουμε σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης άλλα σύγκρουση του χθες με το αύριο. Στο χθες μαζί με ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστών που βλέπουν να χάνουν προνόμια. Τα συνθήματα και τα πρόσωπα στις διαδηλώσεις είναι τα ίδια που βλέπουμε κατά καιρούς». Προσθέτουν δε, πως «οι πραγματικοί εργαζόμενοι μας ενδιαφέρουν. Αυτοί ψηφίζουν τη ΝΔ κι αυτοί θα δουν αν ισχύουν αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Οι εργαζόμενοι είναι αλλού. Η συμμετοχή στην απεργία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα ήταν πολύ κάτω από 10%. Οπότε για ποια απάντηση των εργαζομένων μιλάνε; Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτιάξει αντικυβερνητικό μέτωπο με τον ίδιο επικεφαλής. Αλλά το ΚΚΕ είναι πιο δυνατό στο δρόμο και γενικότερη πολιτική συμπόρευση δεν μπορούν να κάνουν».

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία «για να δούμε αν θα ψηφίσουν συγκεκριμένες διατάξεις. Ψηφιακή κάρτα, άδειες, αποσύνδεση, αναβάθμιση ΣΕΠΕ κλπ.».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο δίνοντας και τον τόνο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

—————————————-

Οι πληροφορίες πάνε και έρχονται εδώ και μήνες σχετικά με τις συζητήσεις ανάμεσα στην United Group και τη Wind. Χτες για πρώτη φορά από επίσημα χείλη εκπροσώπου της Νova ( η νέα εταιρική ονομασία της Forthnet) υπήρξε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Wind. Πιο συγκεκριμένα, η CEO της United Group Viktoriya Boklag σε συνέντευξη Τύπου είπε με πολύ καθαρό τρόπο ότι η συγχώνευση με τη Wind παρουσιάζει ενδιαφέρον… Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον!
—————————————

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες; Η Αθήνα δεν κυνήγησε το ραντεβού, με το εξής αιτιολογικό: Σε αυτή την φάση, τον πρόεδρο των ΗΠΑ θέλουν να συναντήσουν οι «αδύναμοι» και οι «προβληματικοί». Και η Ελλάδα δεν ανήκει σε καμία από τις δυο παραπάνω κατηγορίες.

Το «καρφί» για την γειτονική Τουρκία είναι ξεκάθαρο κι έχει το μέγεθος… πρόκας.

Το μόνο που επιδίωξε η Αθήνα ήταν το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν να γίνει μετά από εκείνο του Ερντογάν με τον Μπάιντεν. Δεν τα κατάφερε γιατί ο Μπάιντεν άλλαξε το πρόγραμμα του και μαζί ανέτρεψε και το πρόγραμμα των υπολοίπων.

Στο μεταξύ, κανείς δεν μας εξήγησε ποτέ, γιατί ο πρόεδρος πήγε με καθυστέρηση 2,5 ωρών στην βραδινή συνέντευξη Tύπου.

Αλλά, πότε ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν; Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο βασικά σενάρια:

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εφόσον πάει τότε στη Νέα Υόρκη ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Τον Οκτώβριο, που είναι ο πιθανότερος μήνας για να γίνει η επίσημη επίσκεψη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Το πρόβλημα, στη περίπτωση του πρώτου σεναρίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ημερομηνίες του συμπίπτουν με τις ημερομηνίες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Λούβρου, που θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

————————————–

Ξέρετε τι είναι αυτό που έχει δυσαρεστήσει περισσότερο τους Τούρκους, σε ό,τι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται η Αθήνα; Στο γεγονός ότι δεν περίμεναν πως «ο Μητσοτάκης θα μιλούσε τόσο καλά, για τόσο καιρό, την “γλώσσα” των Ευρωπαίων και των Αμερικανών». Κοινή ήταν η εκτίμηση απέναντι ότι η αρχική διείσδυση, κάποια στιγμή, θα ξεφούσκωνε…

————————————–

Παλαιός και έμπειρος κοινοβουλευτικός έσπευσε να μου υπενθυμίσει την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) από την διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας που έφερε στην επιφάνεια ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης πριν από 10 περίπου χρόνια. Η υπόθεση έφτασε και στα δικαστήρια ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η υπενθύμιση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς το νομοσχέδιο Χατζηδάκη βρίσκεται στη Βουλή και καθορίζει με κατηγορηματικό τρόπο την απαγόρευση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης των συνδικάτων από τις επιχειρήσεις και τα κόμματα. Η απαγόρευση κάθε χρηματοδότησης από επιχειρήσεις και κόμματα είναι μια από τις έξι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Η πρώτη σχετίζεται με το εύρος της προστασίας των συνδικαλιστών αλλά σε κάθε περίπτωση η συνδικαλιστική ασυλία δεν μπορεί να καλύπτει ακόμη και ποινικά αδικήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνδικαλιστές θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους: δηλαδή η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο που θα κρίνεται από τα Δικαστήρια.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών. Η τρίτη παρέμβαση βάζει τέλος στις απεργίες οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από το δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο. Επιπλέον, κλειδί για την προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι η διάταξη με την οποία επιβάλλεται η παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια (ρεύμα, νερό συγκοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων). Τέλος, μια από τις 6 ρυθμίσεις έχει να κάνει με την εφαρμογή μέτρων διαφάνειας στον συνδικαλισμό: γίνεται υποχρεωτική η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Μητρώο που θα τηρείται στο ΕΡΓΑΝΗ. Όσες οργανώσεις δεν εγγράφονται και για το διάστημα που παραλείπουν να το κάνουν, όπως επίσης αν δεν επικαιροποιούν τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος (π.χ. αριθμός μελών, μέλη ΔΣ κλπ.) δεν θα έχουν τα δικαιώματα που η άσκησή τους εξαρτάται από τα συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπογραφή ΣΣΕ, κλπ.).

————————————-

Ανακοινώθηκε κι επισήμως, η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, αύριο. Για να ανακοινώσει το πράσινο φως της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δοθεί σήμερα. Θα έρθει προερχόμενη από την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου θα έχει πάει για τον ίδιο λόγο.

————————————-

Προβληματισμό προκαλεί στους υποψήφιους επενδυτές για το ακίνητο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ένας όρος – γρίφος, του διαγωνισμού. Τι προβλέπει; Άτοκη (!) επιστροφή του τιμήματος, αν σε τρία χρόνια από την πραγματοποίησή του δεν απομακρυνθεί το προσφυγικό hot spot που προβλέπεται να δημιουργηθεί σε έναν από τους χώρους του.

O όρος αυτός όπως και το γεγονός ότι τυπικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, δυσκολεύουν την περίπτωση…

————————————–

Υπάρχει ξένο τραπεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα; Υπάρχει, μόνο που δεν είναι τόσο… παραδοσιακό, όσο φαντάζεστε. Οσοι προσεγγίζουν την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και είναι πολλοί ρωτούν αν και πώς μπορούν να επεκτείνουν στην χώρα μας το digital banking τους. Όπερ σημαίνει τραπεζική παρουσία, αλλά χωρίς υπαλλήλους, καταστήματα, γκισέ κι όλα τα παρεπόμενα…

Η περίπτωση της Viva και του τραπεζικού της βραχίονα που τα πάει καλά, ακολουθώντας μια μάλλον επιθετική πολιτική, πάντα στο κομμάτι του digital, κυκλοφορεί κι εκτός συνόρων.

—————————————

Πού «μετράνε» πρόβλημα οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση; Κυρίως στα (πολύ) λαϊκά στρώματα. Εκεί, υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί περισσότερο για τις κάθε είδους ελίτ.

Γι’ αυτό, μην ξαφνιαστείτε αν τις επόμενες μέρες – εβδομάδες δείτε τον Μητσοτάκη, χωρίς σακάκι, να περιοδεύει σε ανάλογες γειτονιές. Εσείς, θα ξέρετε…

—————————————

Θυμάστε την αναφορά μας στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 60χρονο Ολλανδό πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, είναι ο (ισχυρός κι αφανής) άνθρωπος μας στις Βρυξέλλες; Προχθές, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Λουξεμβούργο για το γνωστό θέμα: της απολιγνητοποίησης. Δεν ξέρετε πόσο πολύ βοηθάει…

————————————-
Οι εμπνευστές και συντάκτες του εργασιακού νομοσχεδίου εκτιμούν ότι, πέραν όλων των άλλων, υπάρχουν είκοσι μέτρα ευρείας αποδοχής που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα ευρύτερο πεδίο συμφωνίας.  Για την ενημέρωση σας και μόνο:

1.Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας
2.Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή
3.Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία
4.Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
5.Θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κλπ.) από τον εργοδότη
6.Συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλεια και υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier
7.Εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.
8.Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.
9.Απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.
10.Απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.
11.Άδεια πατρότητας, 14 ημέρες με αποδοχές.
12. Γονική άδεια 4 μηνών και για τους 2 γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
13.Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου
14.Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου
15.Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας
16.Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα
17.Άδεια φροντιστή, 5 ημέρες για συγγενή με ανάγκη φροντίδας
18.Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών
19. Άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες το χρόνο.
20. Διάλειμμα μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες)

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories