Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, το 5G δείχνει να συνεχίζει την επεκτατική του πορεία ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της Ericsson, περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα δίκτυα 5G φέτος, σε συνδυασμό με σημαντική χρήση δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Mobility Report που εκδίδει η Ericsson δύο φορές το χρόνο, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περίπου 580 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, έως το τέλος του 2021. Πρόκειται για αριθμό πάνω από το διπλάσιο του 2020, όταν οι συνδρομητές υπολογίζονταν στα 220 εκατομμύρια. Η έκθεση μάλιστα προβλέπει ότι έως το τέλος του 2026 θα υπάρχουν περί τα 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες 5G παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου των συνδρομών.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η σουηδική εταιρεία κατασκευής δικτυακού υλικού και υποδομών αναφέρει ότι ο μέσος κάτοχος smartphone χρησιμοποιεί περισσότερα από 10GB δεδομένων ανά μήνα. Η κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε 46% μεταξύ του α’ τριμήνου του 2020 και το α’ τριμήνου του 2021.

«Το 5G φυσικά συμβαίνει… παρά την πανδημία και αυτό που ίσως θα περιμέναμε είναι μία πιο αργή τεχνολογική εξέλιξη», ανέφερε ο Πάτρικ Κέργουελ, επικεφαλής στρατηγικής μάρκετινγκ της Ericsson. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε βλέπει την ανάγκη για τεχνολογία», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε επίσης πως απόδειξη είναι ότι αυτή η ανάγκη προσθέτει ένα εκατομμύριο συνδρομητές 5G κάθε μέρα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι το 5G ουσιαστικά ξεκίνησε να επεκτείνεται παγκοσμίως λίγο πριν την πανδημία. Ενώ ουσιαστικά η παγκόσμια οικονομία προσγειώθηκε ανώμαλα, η Covid δεν σταμάτησε την επέκταση του 5G. Αντίθετα, η νέα κατάσταση διευκόλυνε τους παρόχους να «κτίσουν» τα δίκτυά τους ενώ παράλληλα η πανδημία έδειξε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η γρήγορη συνδεσιμότητα. Χωρίς αυτή, οι άνθρωποι δεν θα ήταν ικανοί να δουλεύουν από το σπίτι ή να παρακολουθούν μαθήματα από απόσταση. Καθώς η πανδημία καταλαγιάζει σε πολλά μέρη του κόσμου, η δημιουργία δικτύων 5G αναμένεται να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το 4G μία δεκαετία νωρίτερα.

Περισσότεροι από 160 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ήδη λανσάρει δίκτυα 5G, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 300 μοντέλα τηλεφώνων που μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, που έχει πλήξει από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τον κλάδο κατασκευής των βιντεοπαιχνιδιών, δεν έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του 5G, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέργουελ.

«Δεν έχουμε δει τις ίδιες ελλείψεις που έχουμε δει σε άλλες βιομηχανίες, όπως συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία», είπε ο Κέργουελ. «Οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα μερίδια που τους αναλογούν σε ημιαγωγούς, κάτι που βασικά σημαίνει ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας επηρεάζεται ελάχιστα».

Η Κίνα παραμένει η χώρα που ηγείται στον τομέα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα δίκτυα 5G. Οι προβλέψεις θέλουν έως το τέλος του 2021 να υπάρχουν στην ασιατική χώρα 404 εκατομμύρια συνδρομητές 5G.

Έως το τέλος του 2021, η βορειοανατολική Ασία (στην οποία περιλαμβάνεται η Κίνα), θα μετράει 450 εκατομμύρια συνδρομητές 5G. Αν και Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία ουσιαστικά ηγούνται σήμερα, η βόρεια Αμερική και οι χώρες του Κόλπου θα έχουν φτάσει στα ίδια επίπεδα (ποσοστού συνδρομητών) σε ένα ή δύο χρόνια, είπε ο Κέργουελ. Έως το τέλος του 2021 θα υπάρχουν στη βόρεια Αμερική 60 εκατομμύρια συνδρομητές 5G.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Σύζευξη «Αρίσταρχου» με Alphasat – Πρωτιά για την Ελλάδα
Τεχνολογία |

Σύζευξη «Αρίσταρχου» με Alphasat – Πρωτιά για την Ελλάδα

Η σύζευξη υλοποιήθηκε σε συνέχεια της επιλογής του «Αρίσταρχου» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης.

Η Xiaomi ξεπερνά τη Samsung σε παραδόσεις smartphones στην Ευρώπη
Διεθνή |

Η Xiaomi ξεπερνά τη Samsung σε παραδόσεις smartphones στην Ευρώπη

Η Xiaomi βρέθηκε στην πρώτη των παραδόσεων κατέχοντας μερίδιο που ξεπέρασε το 25% ενώ η ευρωπαϊκή αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων είχε συνολική αύξηση των παραδόσεων κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λιγότερες επιθέσεις DDoS κατά το 2ο τρίμηνο του 2021
Τεχνολογία |

Λιγότερες επιθέσεις DDoS κατά το 2ο τρίμηνο του 2021

Η συνολική κατάσταση στο δεύτερο τρίμηνο ήταν σχετικά ήρεμη. Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS κυμαινόταν μεταξύ 500 και 800 την ημέρα. Την πιο ήσυχη ημέρα, καταγράφηκαν μόνο 60 επιθέσεις και την πιο έντονη έφτασαν τις 1164.

BIS – «Καμπανάκι» για έλεγχο των Big Tech όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές
Διεθνή |

«Καμπανάκι» BIS για έλεγχο των Big Tech όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Η BIS που έχει έδρα την Ελβετία και χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, καλεί όλους τους κρατικούς φορείς και τους τραπεζικούς θεσμούς να κινηθούν πολύ γρήγορα