Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank) τόνισε σήμερα ότι η πολιτική της τράπεζας θα παραμείνει επεκτατική παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Η SNB αύξησε την Πέμπτη τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της χώρας, αλλά δεσμεύθηκε να διατηρήσει την νομισματική πολιτική υπερβολικά χαλαρή για να αντιμετωπίσει την υψηλή τιμή του ελβετικού φράγκου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να ανέλθει στο 0,4% το 2021, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 0,2%, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στο 0,6% το 2022 και το 2023. Το ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να αυξηθεί 3,5% φέτος, όταν οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για 2,5% και 3%.

Ωστόσο, ο διοικητής της SNB Τόμας Τζόρνταν είπε στο CNBC ότι αυτός δεν ήταν επαρκής λόγος για αλλαγή πορείας, καθώς η κεντρική τράπεζα διατηρούσε το βασικό επιτόκιό της σε παγκόσμιο χαμηλό -0,75%.

O διοικητής της SNB Τόμας Τζόρνταν

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις απότομες αυξήσεις των τιμών.

Ο Τζόρνταν τόνισε ότι ακόμη και η διετής και τριετής πρόβλεψη της Ελβετίας για πληθωρισμό 0,6%, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους της, καθώς η ΕΚΤ αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα φτάσει το 1,9% φέτος και το 1,5% το 2022. Η SNB τόνισε στην έκθεση της Πέμπτης ότι αναμένει ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός να παραμείνει σταθερός στο 1%.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε σε θετικό έδαφος, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ, πολύ χαμηλός», δήλωσε ο Τζόρνταν.

«Για εμάς, είναι σαφές ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια επεκτατική νομισματική πολιτική. Το ελβετικό φράγκο έχει υψηλή τιμή, ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, το κενό παραγωγής είναι ακόμη αρνητικό, επομένως, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική αμετάβλητη – αρνητικά επιτόκια – αλλά και η προθυμία να παρέμβουμε, εάν κριθεί απαραίτητο, στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανότατα θα συμβεί «για κάποιο χρονικό διάστημα ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή