Τι άλλο θέλετε; Μέχρι και σημαιούλες των πρώτων πέντε χωρών που τα εθνικά σχέδια τους για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα περνούν την αξιολόγηση καθώς ανταποκρίνονται σε όλα τα ζητούμενα έβαλε στο σχετικό tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και νωρίς το πρωί θα περπατήσει μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς σε μια πρωτότυπη εκδήλωση για το ουσιαστικό νόημα του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και της διάχυσης των ωφελημάτων του στο σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν συνδέσεις με υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη (Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον Νίκο Μαντζούφα, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κώστας Σκρέκας, Χάρης Θεοχάρης και Σπύρος Πρωτοψάλτης του ΟΑΕΔ) που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας ( πχ ο Θεοχάρης σε ένα οινοποιείο στην περιοχή του Αμύνταιου στην Φλώρινα, ο Πρωτοψάλτης από τον Πειραιά, ο Πιερρακάκης από το κτήριο της Πολιτικής Προστασίας), ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν μαζί και με τον πρωθυπουργό θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις που θα θέσουν πολίτες και θα αφορούν τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητα και την ίδια τους τη ζωή τα έργα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Ελλάδα 2.0.

Παρ΄ολίγον να ξεχάσω τις σημαιούλες. Η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τις 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα), τη Δανία και το Λουξεμβούργο.

———————-

Τα νέα είναι χαρμόσυνα από το μέτωπο του Ελληνικού. Την επόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου όλα θα είναι έτοιμα – νόμιμα και κανονικά και με την βούλα του ΣτΕ και το πράσινο φως του ΤΑΙΠΕΔ- για να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και να καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ  και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια μέρα – και αυτό δεν είναι υπερβολή- ξεκινούν τα έργα σε όλα τα επίπεδα, έργα ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Μια ισχυρή ένεση οικονομικής αισιοδοξίας!

———————-

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του Elevate Greece διοργανώνει ένα εθνικό θεσμό βραβεύσεων για startups. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσες startups έχουν ενταχθεί στο μητρώο του Elevate Greece.  Τα βραβεία θα είναι 10 τον αριθμό και οι δικαιούχοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε 3 από τα 10. Τα βραβεία θα συνοδεύονται τόσο από χρηματικά έπαθλα αλλά και από ανταποδοτικά οφέλη που προσφέρονται από τους δεκάδες υποστηρικτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

———————-

O μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνος Σταμπουλίδης θα είναι εκτός από εντεταλμένος σύμβουλος και προσωρινά έως το τέλος Ιουλίου διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνέχεια, ο Σταμπουλίδης θα περιοριστεί στα καθήκοντα του ως εντεταλμένος σύμβουλος και την θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα καταλάβει ο Δημήτρης Πολίτης. Με άλλα λόγια, το ΤΑΙΠΕΔ δεν κλείνει τον Αύγουστο αλλά θα βάλει στο φουλ τις μηχανές. Και αυτό έχοντας πλέον και νέα καθήκοντα όπως εκείνα της παροχής υπηρεσιών ωρίμανσης  μέσω μια διακριτής λειτουργικής μονάδας (Project Preparation Facility/PPF), ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση από το ρόλο του για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που προβλέπονταν με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011. Η ωρίμανση θα συμβάλλει και στην επιτάχυνση των projects.

———————-

Άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς συζήτηση και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μέσα στο καλοκαίρι και σχεδόν αμέσως μετά το εργασιακό. Με την προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου. Ήδη, το σχετικό κείμενο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου

Η μεγάλη αλλαγή εν προκειμένω, θα αφορά στην επικουρική ασφάλιση, που θα γίνεται μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Αν όλα πάνε καλά, κι αυτό το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Ιουλίου.

———————–

Ο ανοικτός δίαυλος Σουρανή – Καλίν  ( η διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου της) αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένος. Εκ του αποτελέσματος. Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, δεν απέφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά, τουλάχιστον, συνομίλησαν. Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στους δυο συμβούλους τους, όπως παραδέχονται κι από τις δυο πλευρές

Το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας πάντως ενδεχομένως να φανεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Ιουνίου. Αλλά και στην επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου Γιατί αν η Άγκυρα προκαλέσει την Κύπρο, τότε η Αθήνα δεν θα μπορεί να μείνει αμέτοχη

Πάντως μέχρι κι αυτή την ώρα, παραμένει συγκεχυμένο τι ακριβώς αποφασίστηκε – αν αποφασίστηκε – για το μέλλον των S-400, κατά τη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν.

———————–

Ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα μετάσχει τελικά στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας. Εξαιτίας της παρουσίας του κατοχικού ηγέτη Τατάρ εκεί.

———————-

Κεντρικό ρόλο κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου έπαιξε τελικά ο πρωθυπουργός. Την απόφαση πήρε ο ίδιος προχθές κι ενημέρωσε σχετικά τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Που από εκείνη την ώρα, έως αργά χθες το βράδυ, άρχισαν ξανά το τρέξιμο…

————————–

Πώς θα εξασφαλίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσβασιμότητα στις χρηματοδοτήσεις και στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης; Σε αυτό το πιεστικό ερώτημα καλούνται να βρουν απάντηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι περισσότερο από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Ταμείου. Αλλά, η υπόθεση θα έχει και συνέχεια… Το παρακολουθώ και ενημερώνω μόλις μάθω κάτι παραπάνω.

————————-

Ως γνωστόν, η Κομισιόν προχώρησε τις προηγούμενες ώρες σε μια πραγματικά ιστορική κίνηση. Ανακοίνωσε την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου της. Στην ουσία, πρόκειται για τη σύναψη κοινού χρέους από την ενωμένη Ευρώπη.

Αναζήτησε (και εξασφάλισε) περί τα 11 δις ευρώ. Για να ξεκινήσει να καλύπτει, ως το 2026 τα 806 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Μαθαίνω  ότι θα ακολουθήσουν δυο ανάλογες εκδόσεις μέσα στον Ιούλιο, ενώ το ποσό που θα αντληθεί φέτος υπολογίζεται συνολικά σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

————————

Ξέρετε σε ποιον οργανισμό σημειώθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της περασμένης Πέμπτης; Στον …ΟΤΕ. Έφτασε στο 15%. Φανταστείτε που κυμάνθηκε στους υπόλοιπους.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κατ´ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πως οι αντιδράσεις των κομμάτων εκδηλώνονται ερήμην της κοινωνίας… Για αυτό και ήταν η κυβέρνηση αυτή που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία χθες στη Βουλή για το εργασιακό! Κι αυτό γιατί εκτιμούσε ότι έτσι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έπρεπε να γυρίσει την πλάτη σε άρθρα όπως αυτό για την γονική άδεια του πατέρα και όχι μόνο.

———————-

Τα οικονομικά των κομμάτων και ειδικότερα της ΝΔ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας στα οποία θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, τα δικά του κεντρικά γραφεία, στην πλατεία Κουμουνδούρου, παραμένουν στο… ενέχυρο.

———————

Κυκλώστε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο σας: 29 Ιουνίου. Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατατεθεί το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Καλογρίτσα. Θα κρίνει την τύχη του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά και θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

———————

Κάνοντας τον τελικό απολογισμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην μητρική της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίζουν ότι στη διαδικασία το παρόν έδωσαν συνολικά πάνω από 170 διεθνή επενδυτικά σπίτια, απ´ όλο τον κόσμο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories