Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ΑΔΜΗΕ και της κυβέρνησης στο μεγάλο έργο της άρσης του ενεργειακού απομονωτισμού των νησιών από το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, το συγκεκριμένο project ύψους 408 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, τη γεν. γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη ως ένα από τα εμβληματικά έργα που εντάσσονται στην κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι πόροι ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η σύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη, της Σαντορίνης με τη Φολέγανδρο, της Φολεγάνδρου με τη Μήλο, της Μήλου με τη Σέριφο και της Σερίφου με το Λαύριο.

Έτσι τα νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων θωρακίζονται ενεργειακά καθώς αφενός διασυνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από την πλευρά του Λαυρίου αλλά και από τη μεριά της Νάξου η οποία ήδη είναι «δεμένη» με τη Μύκονο και τα άλλα νησιά (Α, Β και Γ φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του μήνα, ο ΑΔΜΗΕ θα είναι  σε θέση να ανακοινώσει τους αναδόχους των διαγωνισμών για το κομμάτι της Νάξου – Σαντορίνης και συγκεκριμένα για τον υποσταθμό προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ και τα καλώδια 100 εκατ. ευρώ. Το Φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις των υπόλοιπων νησιών και των άλλων τριών υποσταθμών. Το μήκος των γραμμών ηλεκτροδότησης υπόγειων και υποθαλάσσιων ανέρχεται στα 370 χλμ. Οι τέσσερις συνολικά σταθμοί θα κατασκευαστούν στη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Με το έργο των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων δημιουργείται πρόσθετος χώρος για συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 100 MW. Μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και τις διασυνδέσεις τους το δίκτυο θα μπορεί συνολικά να σηκώσει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW. Η διασύνδεση της Νάξου – Σαντορίνης 2023 και όλο το έργο το 2024.

Με τη διασύνδεση των Κυκλάδων δίνεται πια η  δυνατότητα απόσυρσης των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, μειώνονται οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 100.000 τόνους ετησίως από το 2025 και κατά 120.000 τόνους ετησίως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ώρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2
Διεθνή |

Η τελευταία απότομη «στροφή» για τον Nord Stream 2

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας ή μη του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Οι ισορροπίες στο Βερολίνο και ο ρόλος της Ουάσιγκτον.

Σκρέκας – «Η αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή βούληση»
Ενέργεια |

Παρέμβαση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας για την αγορά ενέργειας

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.

Οι δεσμεύσεις της Exxon για το κλίμα μένουν στα εύκολα
Partners |

Οι δεσμεύσεις της Exxon για το κλίμα μένουν στα εύκολα

Η ταχύτητα με την οποία η Exxon πέτυχε τον προηγούμενο στόχο της να μειώσει την ένταση των αερίων θερμοκηπίου στις δραστηριότητες γεώτρησης κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το 2016 δείχνει ότι δεν ήταν ακριβώς φιλόδοξος στόχος

ΡΑΕ – Νέοι τύποι τιμολογίων και λογαριασμών ρεύματος από τον Μάρτιο
Ενέργεια |

Έρχονται νέοι τύποι τιμολογίων και λογαριασμών ρεύματος από τον Μάρτιο

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων αποφασίζει ο Ρυθμιστής: «Μηδενικής Διακύμανσης», «Οριοθετημένης Διακύμανσης» και «Υψηλής Διακύμανσης». Δικαίωμα επιλογής με βάση την ύπαρξη ή μη ρήτρας αναπροσαρμογής. Με ενιαία μορφή τα έντυπα των λογαριασμών.

Σύνοδος ΟΠΕΚ+ – Η παραλλαγή Όμικρον δε φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου
Διεθνή |

Κρίσιμη σύνοδος ΟΠΕΚ+ με τα μάτια στραμμένα στην παραλλαγή Όμικρον

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ευρύτερη ομάδα των χωρών-παραγωγών πετρελαίου, γνωστή και ως OΠΕΚ+, σκοπεύει να αλλάξει πορεία από το τρέχον σχέδιο παραγωγής της για μηνιαία αύξηση κατά 400.000 βαρελιών ημερησίως