Με μπλακάουτ απειλείται η Καλιφόρνια, καθώς ο καύσωνας που πλήττει την πολιτεία, αλλά και μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, έχει φέρει στα όρια του το σύστημα ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, οι αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε εναλλασσόμενες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» το δίκτυο.

Πραγματικά, το καλοκαίρι ξεκίνησε από πολύ νωρίς στις ΗΠΑ με τις θερμοκρασίες σε αρκετές πολιτείες να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και «πιάνοντας» έως και τους 43 βαθμούς. Ενδεικτικά δε, στη λεγόμενη Κοιλάδα του Θανάτου, στην έρημο Μοχάβι, μεταξύ Καλιφόρνια και Νεβάδας το θερμόμετρο κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στους 53 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει στα όρια του το σύστημα ηλεκτροδότησης παρά τις εκκλήσεις των αρχών προς την κοινή γνώμη να περιορίσει τη χρήση, κυρίως κλιματιστικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές, το σύστημα «γλίτωσε» χθες στο… τσακ από ένα μπλακάουτ, αν και η απειλή διατηρείται και σήμερα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να προχωρήσει στην διοχέτευση επιπλέον ηλεκτρικού ρεύματος από τις γειτονικές πολιτείες, όμως με τον καύσωνα να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των νοτιοδυτικών της χώρας, οι επιλογές του είναι λίγες. Για το λόγο αυτό διατηρείται ανοιχτή η πιθανότητα στοχευμένων διακοπών ρεύματος για μία ή δύο ώρες, εναλλάξ σε διάφορες περιοχές.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και η πυροσβεστική που ανησυχεί για το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει φέρει σε απόγνωση και τους αγρότες, που είχαν ήδη αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα ξηρό χειμώνα, με ελάχιστες εποχιακές βροχές με αποτέλεσμα να απειλούνται οι καλλιέργειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια