Ναι μεν αλλά, «δείχνουν» τα στοιχεία της αφορά εργασίας. Κι αυτό γιατί αφενός το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ εμφανίζεται θετικό κατά τον μήνα Μάιο, αφετέρου τα στοιχεία του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού δείχνουν ανησυχητική αύξηση κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σημειωτέον πως ο λεγόμενος «μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός», θεωρείται προθάλαμος της ανεργίας, δηλαδή αποτελεί «συγκοινωνούν δοχείο με αυτό της ανεργίας».

Στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας, καταγράφεται εκρηκτική άνοδος του «μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού» τον Ιανουάριο,  αύξηση κατά 196.000 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Το Φεβρουάριο υπήρξε αύξηση  κατά 169.000 άτομα.

Οι μελετητές του Ινστιτούτου αποδίδουν την εκρηκτική άνοδο των αναστολών εργασίας, με αυτούς που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση να δηλώνουν μη απασχολούμενοι που δεν αναζητούν εργασία. Υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν από την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία για ενδεχόμενη έκρηξη της ανεργίας.

Την ίδια ώρα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους θετικό – κατά 177.108 θέσεις εργασίας – ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 681.947 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 504.839.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 177.108 θέσεις εργασίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας την μεταβολή του αριθμού των απασχολουμένων, των ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών, κατά ους πρώτους δύο μήνες του 2021.

«Στο τρίτο κύμα της πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021, παρατηρείται εκτίναξη του αριθμού των μη ενεργών (αύξηση κατά 196.000 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020), με παράλληλη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων (154.500 άτομα) και των ανέργων (72.000 άτομα).

Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού ήταν τόσο μεγάλη, που υπερκάλυψε τη μείωση του αριθμού των ανέργων, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί από 15,8% τον Δεκέμβριο του 2020 σε 16% τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Φεβρουάριο ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ήταν υψηλότερος κατά 169.000 άτομα σε σχέση τον Φεβρουάριο του 2020. Η διαφορά αυτή αποτελεί μια ένδειξη του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν εκ νέου σε αναστολή εργασίας. Ταυτόχρονα όμως η διαφορά αυτή ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου, γιατί ανακόπηκε, έστω προσωρινά, η έξοδος των ανέργων από το εργατικό δυναμικό.

 Τα στοιχεία αναδεικνύουν μια εύθραυστη αγορά εργασίας όσον αφορά την απασχόληση, στην οποία είναι υψηλός ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας με την η άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης έως ότου ομαλοποιηθεί η λειτουργία της οικονομίας και σταθεροποιηθεί η ανάκαμψή της».  

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα προσέλθουν στις εργασίες τους
Tax |

Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα προσέλθουν στις εργασίες τους

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

ΕΦΚΑ: Εκκαθάριση εισφορών εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο για τα έτη 2017-2019
Tax |

Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης για τα έτη 2017-2019

Oλοκληρώθηκε η περίπλοκη διαδικασία του προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης, του υπολογισμού εισφορών και της ετήσιας εκκαθάρισης για τα έτη 2017, 2018, 2019 των αποκλειστικά απασχολούμενων εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο

Καύσωνας και μέτρα προστασίας για εργαζόμενους – Πότε διακόπτονται οι εργασίες [Εγκύκλιος]
Επικαιρότητα |

Καύσωνας και μέτρα προστασίας για εργαζόμενους - Πότε προβλέπεται παύση εργασιών

Συνιστά τη μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Υπουργείο Εργασίας: Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο
Tax |

Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας

Σε πρώτη φάση, το 1555 αφορά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ - Τον Σεπτέμβριο, θα ενταχθεί στο τηλεφωνικό κέντρο και το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου