Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Τελ Αβιβ και Παλαιστινιακής Αρχής με αφορμή αυτή τη φορά τα εμβόλια και ειδικότερα την καταγγελία πως τα εμβόλια που έστειλαν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους είχαν λήξει!

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή, η ισραηλινή κυβέρνηση και η παλαιστινιακή αρχή κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή εμβολίων από το πλεόνασμα του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε πως θα σταλούν 1,4 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Λίγες ώρες μετά οι Παλαιστίνιοι ακύρωσαν τη συμφωνία και δήλωσαν πως στέλνουν πίσω τις πρώτες 90.000 δόσεις που έλαβαν καταγγέλλοντας πως τα εμβόλια είχαν λήξει  ή έληγαν άμεσα, μέσα στον Ιούνιο, ενώ η συμφωνία όριζε ότι η ημερομηνία λήξης των σκευασμάτων θα πρέπει να είναι μέσα στον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο.

Σε απάντηση του το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ υποστήριξε πως τα σκευάσματα ήταν μια χαρά και πως τα εμβόλια που παραδόθηκαν στους Παλαιστινίους ήταν ακριβώς ίδια με τα εμβόλια που χορηγούνται στους Ισραηλινούς πολίτες.

Το θέμα βέβαια έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των απλών Παλαιστινίων που για την ώρα ευτυχώς έχουν εκτονωθεί μόνο μέσα από αναρτήσεις στα social media.

Θυμίζουμε πως μόλις 30% των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, μια περιοχή που μετρά περίπου 5,2 εκατ. κατοίκους, έχει λάβει έστω την πρώτη δόση. Μάλιστα, πρόκειται για εμβόλια που έχουν σταλεί κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος COVAX.

Στον αντίποδα το Ισραήλ, που διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει το 80% του ενήλικου πληθυσμού του, έχει κατηγορηθεί πως αγνοεί εσκεμμένα τους Παλαιστινίους και τους αφήνει… ακάλυπτους έναντι του κορωνοϊού. Η επίσημη θέση του Τελ Αβίβ είναι πως σύμφωνα με τη συνθήκη του Όσλο, υπεύθυνη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα