Πολλά είδη μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά, αλλά και θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση στην ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τη βιοποικιλότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ήδη από το 1992 οδηγία για τους οικότοπους, με σκοπό τη διατήρηση των απειλούμενων ενδημικών ζωικών και φυτικών ειδών. Όμως το Βερολίνο δεν την εφαρμόζει. Γι’ αυτό και η Κομισιόν προσφεύγει τώρα κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έκανε πολύ σωστά, εκτιμά η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούτα Πάουλους και τονίζει ότι στο κάτω-κάτω πρόκειται για υποχρεώσεις στις οποίες το Βερολίνο θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια: «Υπήρχε πραγματικά πολύς χρόνος για βελτιώσεις. Χαίρομαι που η Κομισιόν έκανε αυτό το βήμα, διότι διαφορετικά δεν θα συνέβαινε τίποτα στη Γερμανία».

Η ευρωβουλευτής συμφωνεί με τις αιτιάσεις της Κομισιόν, η οποία επιρρίπτει στο Βερολίνο ότι δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στον χαρακτηρισμό μεγάλου αριθμού οικοτόπων ούτε κατέθεσε για το 15% από αυτούς συγκεκριμένους στόχους προστασίας και ακριβή σχέδια διαχείρισης.

Με πρόστιμο 12 δισ. ευρώ αντιμέτωπη η Γερμανία

Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Κρίστιαν Ντόλεσαλ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερβάλλει με την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Κατά την άποψή του η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές προόδους όσον αφορά τον χαρακτηρισμό και την προστασία των οικοτόπων στη χώρα. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι περίπου 4.600 οικότοποι βρίσκονται στη δικαιοδοσία των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων, ενώ στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο εμπίπτουν μόλις 8 θαλάσσιες περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Για τα τέλη του 2022 έχει προγραμματιστεί ακροαματική διαδικασία μεταξύ ΕΕ και της Γερμανίας. Σε περίπτωση που η Γερμανία καταφέρει να πείσει ότι η κατάσταση βελτιώνεται εμπράκτως, τότε ότι η Κομισιόν ενδέχεται να αποσύρει την προσφυγή της. Σε διαφορετική περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αποκλείεται να επιβάλει στη Γερμανία πρόστιμο σχεδόν 12 δισ. ευρώ και για κάθε μέρα που το Βερολίνο δεν εφαρμόζει την οδηγία 850.000 ευρώ επιπλέον πρόστιμο.

«Μας εξοργίζει η αποδάσωση στον Αμαζόνιο, η επαπειλούμενη εξαφάνιση της ινδικής τίγρεως, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τα στοιχειώδη για την προστασία της φύσης στη Γερμανία», υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής Γιούτα Πάουλους.

Πηγή: Deutsche Welle

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σπατάλη τροφίμων: Μια οικολογικών διαστάσεων καταστροφή
Green |

Τεράστια οικολογική καταστροφή - Το 40% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια

Νέα έρευνα δείχνει ότι το 40% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, με πάνω από τις μισές ποσότητες να πετιούνται στην παραγωγή, πολύ πριν φτάσουν στο καλάθι του καταναλωτή. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι βαρύ

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Academia |

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Η σύμπραξη των πανεπιστημίων θα συντελέσει στην εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων που συνθέτουν το επιστημονικό με το κοινωνικό στοιχείο για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία

ΗΠΑ: Μήνυμα Γέλεν προς τις αναπτυξιακές τράπεζες για την Κλιματική Αλλαγή
Green |

Μήνυμα Γέλεν προς τις αναπτυξιακές τράπεζες για την Κλιματική Αλλαγή

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εείπε χθες στους υπεύθυνους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών να κινητοποιήσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η απειλητική φύση, μέσα από τον φακό του Mitch Dobrowner
Green |

Η απειλητική φύση, μέσα από τον φακό του Mitch Dobrowner

Ο Dobrowner, ο οποίος ζει μεταξύ Λος Άντζελες και Λόουν Πάιν της Καλιφόρνιας, στήνει τον φακό του μπροστά σε αποκαλυπτικών διαστάσεων και έντασης καταιγίδες που λυσσομανούν πάνω από αγροτικές περιοχές στις Πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας και Βόρεια Ντακότα