Πολλά είδη μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά, αλλά και θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση στην ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τη βιοποικιλότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ήδη από το 1992 οδηγία για τους οικότοπους, με σκοπό τη διατήρηση των απειλούμενων ενδημικών ζωικών και φυτικών ειδών. Όμως το Βερολίνο δεν την εφαρμόζει. Γι’ αυτό και η Κομισιόν προσφεύγει τώρα κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έκανε πολύ σωστά, εκτιμά η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούτα Πάουλους και τονίζει ότι στο κάτω-κάτω πρόκειται για υποχρεώσεις στις οποίες το Βερολίνο θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια: «Υπήρχε πραγματικά πολύς χρόνος για βελτιώσεις. Χαίρομαι που η Κομισιόν έκανε αυτό το βήμα, διότι διαφορετικά δεν θα συνέβαινε τίποτα στη Γερμανία».

Η ευρωβουλευτής συμφωνεί με τις αιτιάσεις της Κομισιόν, η οποία επιρρίπτει στο Βερολίνο ότι δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στον χαρακτηρισμό μεγάλου αριθμού οικοτόπων ούτε κατέθεσε για το 15% από αυτούς συγκεκριμένους στόχους προστασίας και ακριβή σχέδια διαχείρισης.

Με πρόστιμο 12 δισ. ευρώ αντιμέτωπη η Γερμανία

Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Κρίστιαν Ντόλεσαλ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερβάλλει με την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Κατά την άποψή του η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές προόδους όσον αφορά τον χαρακτηρισμό και την προστασία των οικοτόπων στη χώρα. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι περίπου 4.600 οικότοποι βρίσκονται στη δικαιοδοσία των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων, ενώ στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο εμπίπτουν μόλις 8 θαλάσσιες περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Για τα τέλη του 2022 έχει προγραμματιστεί ακροαματική διαδικασία μεταξύ ΕΕ και της Γερμανίας. Σε περίπτωση που η Γερμανία καταφέρει να πείσει ότι η κατάσταση βελτιώνεται εμπράκτως, τότε ότι η Κομισιόν ενδέχεται να αποσύρει την προσφυγή της. Σε διαφορετική περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αποκλείεται να επιβάλει στη Γερμανία πρόστιμο σχεδόν 12 δισ. ευρώ και για κάθε μέρα που το Βερολίνο δεν εφαρμόζει την οδηγία 850.000 ευρώ επιπλέον πρόστιμο.

«Μας εξοργίζει η αποδάσωση στον Αμαζόνιο, η επαπειλούμενη εξαφάνιση της ινδικής τίγρεως, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τα στοιχειώδη για την προστασία της φύσης στη Γερμανία», υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής Γιούτα Πάουλους.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green