Αντιπροσωπευτικό παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, η Καρδαμύλη γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό χρώμα της.

Λείψανα ακρόπολης σώζονται σε λόφο του γραφικού οικισμού, τον οποίον αναφέρει ο Όμηρος ως μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, για να τον πείσει να επιστρέψει στην πολιορκία της Tροίας: Κι οι εξής είναι οι περίφημες που θα του δώσω χώρες: Φηρές το θείον πόλισμα, Ενόπη, Καρδαμύλη («Ιλιάδα», ραψωδία Ι, στ. 149-150, μτφρ Ι. Πολυλάς).


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πάνω ή Παλαιά Καρδαμύλη, παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο, με το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Ακολουθώντας μονοπάτι που έχει ως αφετηρία του τον Άγιο Σπυρίδωνα, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους τάφους των Διοσκούρων, που είναι λαξευμένοι σε βράχο.


Στο λιμάνι της Καρδαμύλης είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ απέναντι από αυτό βρίσκεται το νησάκι Μερόπη, με ερείπια ενετικών τειχών και το εκκλησάκι της Παναγίας.


Ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι Βυρού. Kοντά στις πηγές του Bυρού σώζονται παλαιοί νερόμυλοι, ενώ κοντά στην κοίτη του βρίσκεται η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Μονοπάτι που ξεκινά από την εν λόγω μονή οδηγεί στη μονή Λυκακίου (Λυκάκη).


Την ευρύτερη περιοχή της Καρδαμύλης στολίζουν παραδοσιακοί οικισμοί της Μεσσηνιακής Μάνης:

  • Το Προσήλιο, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  • Τα Τσέρια, με τις εκκλησίες του Ταξιάρχη (19ος αιώνας) και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (όμορφη είναι η θέα από το προαύλιο του ναού). Σε μικρή απόσταση από τα Τσέρια θα δείτε τον πύργο του Ζαχαριά (συνοικισμός Ζαχαριά), την εκκλησία του Αγίου Πέτρου (συνοικισμός Καταφύγιο) και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (συνοικισμός Πεδινό).
  • Το Προάστιο, με πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά στενά και βρύσες. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθώς και τα εκκλησάκια του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού και της Παναγίας. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται οι εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων (βυζαντινός ναός), της Κοίμησης της Θεοτόκου (άλλοτε καθολικό μονής) και του Αγίου Γεωργίου (άλλοτε καθολικό μονής), καθώς και τοξωτό γεφύρι.


  •  Το Εξωχώρι, που αποτελείται από τέσσερις συνοικισμούς: Εξωχώρι (εκκλησία Υπαπαντής, χτισμένη στα πρότυπα του ομώνυμου μητροπολιτικού ναού της Καλαμάτας, και ιστορικό – λαογραφικό μουσείο), Νίκοβο (εκκλησία Ταξιαρχών), Πρίπιτσα (εκκλησία Σωτήρα) και Χώρα ή Ανδρούβιστα (εκκλησίες Προφήτη Ηλία, Κοίμησης της Θεοτόκου, Σωτήρα και Αγίου Νικολάου). Η περιοχή του Εξωχωρίου ήταν παλαιότερα γνωστή ως Ανδρούβιστα. Η ιστορική Ανδρούβιστα ήταν έδρα επισκοπής από το 1621 έως το 1832 και έδρα επαρχίας. Μεγάλη υπήρξε η προσφορά των κατοίκων της στην Επανάσταση του 1821.

Τέλος, ανατολικά – νοτιοανατολικά από το Εξωχώρι βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή Βαϊδενίτσας και η μονή Σαμουήλ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Οι τιμές στο Ελληνικό συγκρίσιμες με Ν.Υόρκη, Σανγκάη, Γενεύη
Επιχειρήσεις |

Τιμές Νέας Υόρκης στο Ελληνικό - Το σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης

To έργο στο Ελληνικού που παρουσίασε η Lamda Development κατατάσσουν την περιοχή ανάμεσα στις ακριβότερες αγορές του πλανήτη, με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές στη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη και τη Γενεύη

Νέα παράταση notam για πτήσεις προς νησιά – Τι προβλέπεται για τη χρήση μάσκας
Τουρισμός |

Νέα παράταση notam για πτήσεις προς νησιά - Τι προβλέπεται για τη χρήση μάσκας

Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR 72 ωρών /RAPID 48 ωρών), ή βεβαίωσης νόσησης

Θεοχάρης: Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να κρατήσει τη χώρα ανοικτή
Τουρισμός |

Θεοχάρης: Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να κρατήσει τη χώρα ανοικτή

«Η μάχη που δίνουμε είναι να μην κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορά τους προς την Ελλάδα και για να πετύχουμε, πρέπει εμείς να δείξουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης» δήλωσε από την Κρήτη ο υπουργός Τουρισμού