Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη θετική αξιολόγηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Αυστρίας, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση επιχορηγήσεων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο.

Διασφάλιση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Αυστρίας

Η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Αυστρίας αφιερώνει το 59% της συνολικής διάθεσης του σχεδίου σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα της Αυστρίας που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω κινήτρων για φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες,  ειδικούς φορολογικούς συντελεστές για προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών και τιμολόγηση εκπομπών CO 2 . Τα μέτρα αυτά συνοδεύονται από στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Άλλα μέτρα επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας, τη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία. Αυτές οι επενδύσεις συνοδεύονται από σχετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του πλαισίου στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της σταδιακής κατάργησης των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου.

Η εκτίμηση της Επιτροπής για το σχέδιο της Αυστρίας διαπιστώνει ότι αφιερώνει το 53% της συνολικής της διάθεσης σε μέτρα που υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρεία ανάπτυξη δικτύων με δυνατότητα Gigabit και στη δημιουργία νέων συμμετρικών συνδέσεων Gigabit σε ανεπαρκείς, μειονεκτούσες και αγροτικές περιοχές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων το αυστριακό σχέδιο προτείνει έργα σε επτά ευρωπαϊκές περιοχές. Πρόκειται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν ζητήματα που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και χρειάζονται για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Αυστρία πρότεινε να επενδύσει 159 εκατομμύρια ευρώ για να αποσύρει τα ξεπερασμένα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και 543 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών και την ηλεκτροδότηση των υπαρχόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή