Οι παγκόσμιες ροές άμεσων επενδύσεων αναμένεται να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους τους το τρέχον έτος, καταγράφοντας αύξηση 10% με 15%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων της UNCTAD 2021 , που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου .

Οι ροές μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 35% το 2020, σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από 1,5 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν παγκοσμίως, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 επιβράδυναν τα επενδυτικά σχέδια και οι προοπτικές μιας ύφεσης οδήγησαν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να επανεκτιμήσουν νέα έργα.

Η πτώση στράφηκε σε μεγάλο βαθμό προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου οι ΞΑΕ μειώθηκαν κατά 58%, εν μέρει λόγω της εταιρικής αναδιάρθρωσης και των ενδοεταιρικών χρηματοοικονομικών ροών.

Οι ΞΑΕ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν σχετικά ανθεκτικές, μειώθηκαν κατά 8%, κυρίως λόγω των ισχυρών ροών στην Ασία. Ως αποτέλεσμα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ΞΑΕ , από σχεδόν το ήμισυ το 2019 .

Περιφερειακές τάσεις

Οι τάσεις των ΞΑΕ το 2020 διέφεραν σημαντικά ανά περιοχή.

Οι ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80% ενώ οι ροές προς τη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν λιγότερο (-40%). Η πτώση των ροών ΞΑΕ στις αναπτυσσόμενες περιοχές ήταν άνιση, με 45% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και 16% στην Αφρική.

Αντίθετα, οι ροές προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 4%, με την Ανατολική Ασία να είναι η μεγαλύτερη περιοχή υποδοχής, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των παγκόσμιων ΞΑΕ το 2020. Οι ΞΑΕ σε μεταβατικές οικονομίες μειώθηκαν κατά 58%.

Κοιτώντας μπροστά, οι παγκόσμιες ροές ΞΑΕ αναμένεται να μειωθούν το 2021 αρχικά, και να ανακάμψουν εντός του έτους ανακτώντας κάποιο χαμένο έδαφος με αύξηση 10% σε 15%.

«Αυτό θα αφήσει τις ΞΑΕ περίπου 25% κάτω από το επίπεδο του 2019. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν μια περαιτέρω αύξηση το 2022, η οποία, στο ανώτατο όριο των προβλέψεων, επαναφέρει τις ΞΑΕ στο επίπεδο του 2019 », δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD, Τζέιμς Ζαν.

Αβέβαιες οι προοπτικές

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων παραγόντων, από τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης και από την πιθανότητα νέου κύματος της πανδημίας, από τον πιθανό αντίκτυπο των πακέτων ανάκαμψης στις ΞΑΕ και από τις πολιτικές πιέσεις.

Η σχετικά μέτρια ανάκαμψη των παγκόσμιων ΞΑΕ που προβλέπεται για το 2021 αντικατοπτρίζει την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση σε εμβόλια, την εμφάνιση μεταλλάξεων ιών και την επαναλειτουργία των οικονομικών τομέων.

«Οι αυξημένες δαπάνες τόσο για πάγια περιουσιακά στοιχεία όσο και για άυλα αγαθά δεν θα μεταφραστούν άμεσα σε μια ραγδαία ανάκαμψη των ΞΑΕ», δήλωσε ο κ. Zhan.

Η ανάκτηση των ΞΑΕ θα είναι άνιση. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να ωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη των ΞΑΕ, τόσο λόγω της ισχυρής δραστηριότητας διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) όσο και της μεγάλης κλίμακας στήριξης των δημόσιων επενδύσεων.

Οι εισροές ΞΑΕ στην Ασία θα παραμείνουν ανθεκτικές καθώς η περιοχή έχει ξεχωρίσει ως ένας ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επενδύσεις σε όλη την πανδημία. Η ουσιαστική ανάκαμψη των ΞΑΕ προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...