Οι παγκόσμιες ροές άμεσων επενδύσεων αναμένεται να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους τους το τρέχον έτος, καταγράφοντας αύξηση 10% με 15%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων της UNCTAD 2021 , που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου .

Οι ροές μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 35% το 2020, σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από 1,5 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν παγκοσμίως, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 επιβράδυναν τα επενδυτικά σχέδια και οι προοπτικές μιας ύφεσης οδήγησαν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να επανεκτιμήσουν νέα έργα.

Η πτώση στράφηκε σε μεγάλο βαθμό προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου οι ΞΑΕ μειώθηκαν κατά 58%, εν μέρει λόγω της εταιρικής αναδιάρθρωσης και των ενδοεταιρικών χρηματοοικονομικών ροών.

Οι ΞΑΕ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν σχετικά ανθεκτικές, μειώθηκαν κατά 8%, κυρίως λόγω των ισχυρών ροών στην Ασία. Ως αποτέλεσμα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ΞΑΕ , από σχεδόν το ήμισυ το 2019 .

Περιφερειακές τάσεις

Οι τάσεις των ΞΑΕ το 2020 διέφεραν σημαντικά ανά περιοχή.

Οι ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80% ενώ οι ροές προς τη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν λιγότερο (-40%). Η πτώση των ροών ΞΑΕ στις αναπτυσσόμενες περιοχές ήταν άνιση, με 45% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και 16% στην Αφρική.

Αντίθετα, οι ροές προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 4%, με την Ανατολική Ασία να είναι η μεγαλύτερη περιοχή υποδοχής, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των παγκόσμιων ΞΑΕ το 2020. Οι ΞΑΕ σε μεταβατικές οικονομίες μειώθηκαν κατά 58%.

Κοιτώντας μπροστά, οι παγκόσμιες ροές ΞΑΕ αναμένεται να μειωθούν το 2021 αρχικά, και να ανακάμψουν εντός του έτους ανακτώντας κάποιο χαμένο έδαφος με αύξηση 10% σε 15%.

«Αυτό θα αφήσει τις ΞΑΕ περίπου 25% κάτω από το επίπεδο του 2019. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν μια περαιτέρω αύξηση το 2022, η οποία, στο ανώτατο όριο των προβλέψεων, επαναφέρει τις ΞΑΕ στο επίπεδο του 2019 », δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD, Τζέιμς Ζαν.

Αβέβαιες οι προοπτικές

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων παραγόντων, από τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης και από την πιθανότητα νέου κύματος της πανδημίας, από τον πιθανό αντίκτυπο των πακέτων ανάκαμψης στις ΞΑΕ και από τις πολιτικές πιέσεις.

Η σχετικά μέτρια ανάκαμψη των παγκόσμιων ΞΑΕ που προβλέπεται για το 2021 αντικατοπτρίζει την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση σε εμβόλια, την εμφάνιση μεταλλάξεων ιών και την επαναλειτουργία των οικονομικών τομέων.

«Οι αυξημένες δαπάνες τόσο για πάγια περιουσιακά στοιχεία όσο και για άυλα αγαθά δεν θα μεταφραστούν άμεσα σε μια ραγδαία ανάκαμψη των ΞΑΕ», δήλωσε ο κ. Zhan.

Η ανάκτηση των ΞΑΕ θα είναι άνιση. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να ωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη των ΞΑΕ, τόσο λόγω της ισχυρής δραστηριότητας διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) όσο και της μεγάλης κλίμακας στήριξης των δημόσιων επενδύσεων.

Οι εισροές ΞΑΕ στην Ασία θα παραμείνουν ανθεκτικές καθώς η περιοχή έχει ξεχωρίσει ως ένας ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επενδύσεις σε όλη την πανδημία. Η ουσιαστική ανάκαμψη των ΞΑΕ προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Οι πετρελαϊκές «αδελφές», τα θεαματικά κέρδη και η αυξανόμενη πίεση για πιο πράσινες στρατηγικές
Διεθνή |

Οι πετρελαϊκές «αδελφές», τα θεαματικά κέρδη και η αυξανόμενη πίεση για πιο πράσινες στρατηγικές

Την κρίση της πανδημίας άφησαν πίσω τους Exxon Mobil και Chevron ανακοινώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, αν και το ζήτημα της υιοθέτησης δυναμικότερων στόχων για τη μείωση των ρύπων άνθρακα συνεχίζει να σκιάζει το επιχειρηματικό τους μέλλον

Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα
Green |

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα

Η αργή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και οι ενεργειακές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή της οδήγησαν το Πολιτικό Γραφείο να ζητήσει πιο προσεκτική, άρα αργή, πορεία προς την επίτευξη του στόχου για μηδενισμό των ρύπων

Amazon: Νέα ευρωπαϊκή «καμπάνα» ύψους 746 εκατ. ευρώ
Διεθνή |

Amazon: Νέα ευρωπαϊκή «καμπάνα» ύψους 746 εκατ. ευρώ

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή του Λουξεμβούργου, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με την αιτιολογία πως παραβιάστηκε η νομοθεσία GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων

ΗΠΑ: Θεαματικό άλμα κατά 3,5% στο δείκτη προσωπικής κατανάλωσης
Διεθνή |

Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η αμερικανική οικονομία

Πρόκειται για έναν από τους στρατηγικούς δείκτες που παρακολουθεί από κοντά η Fed προκειμένου να «μετρήσει» τις πληθωριστικές τάσεις αν και το συμβούλιο προχθές επανέλαβε την άποψη πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030
Green |

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030

Οι σχετικές συζητήσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσονται ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων οχημάτων έως το 2026