‘Εναν μήνα μετά τον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair σε προσγείωση στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι δυτικές χώρες συντόνισαν τις ενέργειές τους για να ενισχύσουν την πίεση επί του λευκορώσου προέδρου με την επιβολή ατομικών και οικονομικών κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αποφάσισαν να επιβάλουν τιμωρητικές κυρώσεις κατά δεκάδων προσώπων ή εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Μινσκ.

Οι 27 συμφώνησαν επίσης κατά την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο να πλήξουν σημαντικές πηγές εισοδήματος του λευκορωσικού καθεστώτος. Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο με την εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, την οποία και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις τους. Εκείνη τους παρέδωσε κατάλογο κρατικών εταιρειών κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν χρειασθεί η λήψη νέων μέτρων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόσθεσαν 78 ονόματα και 8 οργανισμούς στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.Επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Αμυνας και Μεταφορών στη Λευκορωσίας ενέχονται απευθείας στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου για την σύλληψη δύο επιβατών, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της ρωσίδας φίλης του Σοφία Σαπέγκα.Οι 27 πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος Λουκασένκο και ενέταξαν στην μαύρη λίστα της ΕΕ έναν ακόμη γιο του λευκορώσου προέδρου, τον Ντμίτρι και την σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Βίκτορ.

Στην συνέχεια, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, «από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.«Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά την Λευκορωσία και τα εισοδήματα του Κράτους και κατά συνέπεια πόρους από τους οποίου εξαρτώνται πλήρως ο Λουκασένο και το καθεστώς του», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση τιμωρεί μία ενέργεια αεροπειρατείας», σχολίασε ο Ζαν Ασελμπορν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ποτάσας και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από την πρώην σοβιετική δημοκρατία όπως το ντίζελ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Θα απαγορευθούν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χορήγηση νέου τραπεζικού δανείου στην κεντρική τράπεζα ή στις τράπεζες και οργανισμούς που ελέγχονται κυρίως από το Κράτος. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως οι επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά προϊόντα κά, ενώ θα συνεχισθεί το εμπάργκο για τα όπλα για να περιλάβει τα κυνηγετικά και αθλητικά όπλα, καθώς και εξοπλισμό παρακολούθησης.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις «πρωτοφανείς» και «πολύ ισχυρές» κυρώσεις κατά του καθεστώτος και ευχαρίστησε την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την ενότητά τους. «Είμαι ευγνώμων προς την δημοκρατική κοινότητα για την υιοθέτηση αυτής της κοινής στάσης. Οι κυρώσεις είναι ισχυρότερες όταν είναι προϊόν συντονισμού», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης