Αίρεται ολοκληρωτικά και επισήμως την 1η Ιουλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα μέτρο που ισχύει στη χώρα μας από το φθινόπωρο 2020, αλλά η κοινή αίσθηση είναι πως ισχύει εδώ και χρόνια.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να πάρει το τίτλου του… πιο μακροχρόνιου μέτρου μέσα στην πανδημία, ωστόσο αυτός ο τίτλος τελικά θα πρέπει να δοθεί στη χρήση της μάσκας, η οποία έχει γίνει πια αναπόσπαστο αξεσουάρ της ζωής μας.

Η χρήση της μάσκας στην χώρα μας πέρασε από πολλά στάδια, καθώς με την άφιξη της πανδημίας έγινε σύσταση μη χρήση της, μετά έγινε σύσταση προαιρετική χρήσης της αλλά με επιφυλάξεις και εν τέλει έγινε υποχρεωτική παντού, μέτρο που ισχύει ακόμη και σήμερα.

Χρήση μάσκας: Φτάνει στο τέλος της;

Ωστόσο ακόμη και η χρήση μάσκας, η οποία όπως έχουν πολλάκις αναφέρει οι ειδικοί είναι το Νο1 μέσο αυτοπροστασίας από τον κοροναϊό, αναμένεται να πάψει να ισχύει για τους εμβολιασμένους σε λίγο καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει αρχίσει να συζητά ήδη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είχε αποκαλύψει πριν λίγο διάστημα στο ΣΚΑΪ πως η ημέρα που θα ανακοινωθεί η άρση αυτού του μέτρου δεν αργεί.

Φυσικά Νο1. παράγοντας είναι η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και η ζέστη η οποία κάνει όλο και πιο δύσκολη την τήρηση του μέτρου ειδικά από όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και είναι σχεδόν πλήρως προστατευμένοι από τον ιό.

Ήδη αρκετοί ειδικοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ της άρσης του μέτρου για όσους εμβολιαστεί, πράγμα βέβαια που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία.

Σήμερα μάλιστα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Ναι μεν άρση της χρήσης μάσκας για εμβολίασμένους, αλλά…

Πάντως η άρση ενός τόσο σημαντικού μέτρου χωρά ακόμη συζήτηση, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως αν αρθεί τελικά η χρήση της, στο τέλος δεν θα φορούν μάσκα κι αυτοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη μετάδοση του ιού και κατ΄επέκταση σε αύξηση των κρουσμάτων.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν προφυλάξεις για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, βλέποντας το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ αφενός να εξαπλώνεται ταχύτερα, αφετέρου να μην «πιάνεται» εντελώς από τα εμβόλια.

Τέταρτο κύμα αποκλειστικά από ανεμβολίαστους;

Ειδικότερα το ινδικό στέλεχος B.1.617, που ονομάστηκε «Δέλτα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντοπίζεται πλέον στο 90% των κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ στην Αγγλία -με εμβολιασμένη τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά πλέον για νέο πανδημικό κύμα.

Στο στόχαστρο της ινδικής μετάλλαξης βρίσκεται και η Πορτογαλία, η οποία ενώ πριν λίγες ημέρες έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την Ελευθερία με την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων, δεν αποκλείεται να το ξανασκέφτηκε μόλις είδε τα αποτελέσματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τις μεταλλάξεις. Επίσης καμπανάκι για ένα τέταρτο κύμα χτυπά και η Γερμανία, καθώς ο μεταλλαγμένος κοροναϊός Δέλτα εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων, όταν πριν 4 εβδομάδες ήταν στο 2%.

Κι ενώ σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός από τα γύρω ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ούτε στη χώρα μας έχει αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα, το οποίο όπως λένε οι ειδικοί θα αποτελείται αν όχι μόνο, τότε ως επί το πλείστον από ανεμβολίαστους.

«Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» υποστηρίζει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας στους τελευταίους ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορούν σχεδόν κατά 95%.

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», σημειώνει και προσθέτει πως:

«Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … (**)».

Γκαζώνει η επιχείρηση Ελευθερία – Επιβεβαιώνει το ECDC

Την ώρα λοιπόν που οι επιστήμονες μελετούν λεπτομερώς αυτό το μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει καταφέρει να θέσει σε εγρήγορση οργανισμούς υγείας, επιστημονικές κοινότητες και κυβερνήσεις, οι Έλληνες ειδικοί έχουν τονίσει πως η λύση για να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα είναι μόνο o εμβολιασμός και κατ΄επέκταση το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο θα επιτευχθεί με το «τσίμπημα» του 70% του πληθυσμού.

Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι οριακά εφικτός.

Το ECDC έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, παραθέτοντας νέα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα που παρουσιάζουν στοιχεία για τις δόσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας αλλά και το ποσοστό των εμβολιασμένων συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής και βρίσκεται μέσα στον μέσο όρο των εμβολιασμών με τις άλλες χώρες.

Χρήση τουλάχιστον μίας δόσης σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω (%) σε χώρες της ΕΕ

Ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την συμπλήρωση του 50% των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση από την έναρξη του προγράμματος Ελευθερία, δηλαδή στο 47.8%.

Πρωτιά στην συγκεκριμένα κατηγορία έχει η Μάλτα η οποία έχει εμβολιάσει το 69.6% του πληθυσμού της με μία δόση, ενώ τελευταία είναι η Ρουμανία η οποία δεν έχει αγγίξει καν το 30% (29,1%).

Οι περισσότερες χώρες κυμαίνονται από το 50,2% όπως η Πολωνία, μέχρι το 66.5% όπως η Ισλανδία.

Πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες στην ΕΕ

Ακόμη η Ελλάδα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ όσον αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί οι 3 στους 10 πολίτες, δηλαδή το 31% του πληθυσμού.

Ενδεικτικά στην Γαλλία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 25% του πληθυσμού, στη Γερμανία το 31.5%, στην Ιταλία το 27.7%, στην Πορτογαλία το 29.9% και στην Ισπανία το 29.1%.

Αριθμός δόσεων εμβολίου που διανέμονται από τους κατασκευαστές σε χώρες της ΕΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους