Στις 21 Ιουνίου 1788, το Νιού Χάμσαϊρ γίνεται η ένατη και τελευταία απαραίτητη πολιτεία για την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας έτσι το έγγραφο το νομικό θεμέλιο της χώρας.

Μέχρι το 1786, είχαν βρεθεί προβλήματα με κάποια από τα άρθρα της Συνομοσπονδίας, όπως η έλλειψη κεντρικής εξουσίας για το εμπόριο στο εξωτερικό αλλά και εγχώρια.

Το Κογκρέσο ενέκρινε ένα σχέδιο για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος, και στις 25 Μαΐου 1787, η Συνταγματική Συνέλευση συγκλήθηκε στην Αίθουσα Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1787, μετά από τρεις μήνες συζήτησης με συντονιστή τον πρόεδρο της Συνέλευσης Τζορτζ Ουάσινγκτον, το νέο σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο δημιούργησε μια ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ένα περίπλοκο σύστημα ελέγχων και ισοζυγίων, υπογράφηκε από 38 από τους 41 εκπροσώπους που ήταν παρόντες στο τέλος της συνέλευσης.

Όπως υπαγορεύεται από το άρθρο VII, το έγγραφο δεν θα καθίστατο δεσμευτικό έως ότου επικυρωνόταν από εννέα από τις 13 πολιτείες.

Ξεκινώντας στις 7 Δεκεμβρίου, πέντε πολιτείες – Ντέλαγουερ, Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϋ, Γεωργία και Κονέκτικατ – το επικύρωσαν γρήγορα.

Ωστόσο, άλλες πολιτείες, ειδικά η Μασαχουσέτη, αντιτάχθηκαν στο έγγραφο, καθώς απέτυχε να διατηρήσει τις μη – αναθετημένες εξουσίες στις πολιτείες και δεν διέθετε συνταγματική προστασία των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και του Τύπου.

Τον Φεβρουάριο του 1788, επιτεύχθηκε συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο η Μασαχουσέτη και άλλες πολιτείες θα συμφωνούσαν να επικυρώσουν το έγγραφο με τη διαβεβαίωση ότι θα προταθούν αμέσως τροποποιήσεις.

Έτσι, το Σύνταγμα επικυρώθηκε με μικρό περιθώριο στη Μασαχουσέτη, ακολουθούμενη από το Μέριλαντ και τη Νότια Καρολίνα. Στις 21 Ιουνίου 1788, το Νιού Χάμσαϊρ έγινε η ένατη πολιτεία που επικύρωσε το έγγραφο και στη συνέχεια συμφωνήθηκε ότι η κυβέρνηση βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ θα άρχιζε εργασίες στις 4 Μαρτίου 1789. Τον Ιούνιο, η Βιρτζίνια επικύρωσε το Σύνταγμα, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο .

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1789, το πρώτο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε 12 τροπολογίες στο Σύνταγμα των ΗΠΑ – το χάρτη των δικαιωμάτων – και τις έστειλε στις πολιτείες για επικύρωση. Δέκα από αυτές τις τροποποιήσεις επικυρώθηκαν το 1791. Τον Νοέμβριο του 1789, η Βόρεια Καρολίνα έγινε η 12η πολιτεία που επικύρωσε το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το Ρόουντ Άιλαντ, το οποίο αντιτάχθηκε στον ομοσπονδιακό έλεγχο του νομίσματος και επέκρινε τον συμβιβασμό στο ζήτημα της δουλείας, αντιστάθηκε στην επικύρωση του Συντάγματος έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με την πολιτεία.

Στις 29 Μαΐου 1790, το Ρόουντ Άιλαντ ψήφισε με δύο ψήφους διαφορά για να επικυρώσει το έγγραφο και έγινε η τελευταία από τις 13 αρχικές αποικίες προσχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι το παλαιότερο γραπτό σύνταγμα εν λειτουργεία στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.