Στις μέρες μας οι ειδήσεις έρχονται από τα social media – από αναρτήσεις στο facbook ή το Linkedin. Και μάλιστα, από πρώτο χέρι. Τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Από μια ανάρτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη στη σελίδα του στο fb διαβάζω, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για τη νέα ανεξάρτητη αρχή “Επιθεώρησης Εργασίας” που μακριά από τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας. Κυρίως όμως θα προχωρήσει η βασική τομή αυτού του νόμου: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία είναι εγγύηση για το 8ωρο, εγγύηση για τις υπερωρίες, εγγύηση για τη διευθέτηση, εγγύηση δηλαδή για τα δικαιώματα του εργαζόμενου!».

——————————–

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ALNESCO ENTERPRISES COMPANY LIMITED, που έχει στενό δεσμό με τον Παναγιώτη Λασκαρίδη, βρίσκονται ήδη 1.651.114 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Aegean, η συνολική αξία των οποίων φθάνει το ποσό των 5.283.564,80 ευρώ. Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης είναι Β΄αντιπρόεδρος Β΄, μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Aegean. Το ποσοστό αυτό προήλθε λόγω της συμμετοχής της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας την 15.06.2021, (ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στους λογαριασμούς αξιογράφων των δικαιούχων μετόχων).
—————————————

Ο Φαίδων Ταμβακάκης, από τους πιο επιτυχημένους fund managers της ελληνικής αγοράς και δόκιμος συγγραφέας (στη πεζογραφία από την δεκαετία του ΄80) συμμετέχει, πλαισιωμένος από δύο κυρίες (Ευτυχία Κουτσουρέλη, Μαρία Δαμανάκη) στην Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εισηγμένη Quest Συμμετοχών. Στο βιογραφικό του Ταμβακάκη διαβάζω: Συνιδρυτής και Πρόεδρος της ALPHA TRUST. M.A. in Investment & Finance, Exeter University. Κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου στην Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Μέλος Δ.Σ. σε διάφορες επιχειρήσεις και κοινωφελή ιδρύματα.
Από την δεκαετία του ΄80 έχει εκδώσει τα βιβλία πεζογραφίας: Ευμορφία, Εστία 1982. Τα τοπία της Φιλομήλας, Εστία 1988. Η υστάτη και τέσσερις σπουδές, Εστία 1991. Οι ναυαγοί της Πασιφάης, Εστία 1997. Άδεια ξενοδοχεία, Εστία 2005. Τακτοποίηση αυθαιρέτων, Εκάτη 2013. Η αναπαλαίωση, Εστία 2015. Η έβδομη ιστορία / Το μυστικό της Σεσάτ , Εστία, 2019.
—————————————

Το νεοσύστατο τμήμα της υπό την επωνυμία AHEPA MARITIME CHAPTER HJ-45 ST’NICHOLAS εγκαινίασε πρόσφατα η AHEPA. Την θέση του Προέδρου ανέλαβε ο Δημήτρης Ματθαίου, Chairman of Green Award Foundation and CEO of Arcadia Shipmanagement & Aegean Bulk.

Η Ελληνοαμερικανική ένωση AHEPA – American Hellenic Educational and Progressive Association ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό την ομαλή ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία, προασπίζοντας τα πολιτικά τους δικαιώματα. Με περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.

Η τελετή εγκαινίων και ορκωμοσίας του Προέδρου και των νέων μελών του AHEPA MARITIME CHAPTER HJ-45 ST’NICHOLAS πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επισημότητα στο roof garden της Αθηναϊκής Λέσχης.

——————————————-

Το γεγονός, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό. Στην Αθήνα δεν υπάρχει σε κανένα από τα αρμόδια κέντρα εξουσίας καμία ανησυχία για την εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Αν και για να έχετε μια εικόνα, έσπασε και πάλι (προ πολλού) το φράγμα του 200% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και διαμορφώνεται πλέον οριακά πάνω κι από το 205%. Οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς: Πότε θα ανησυχήσουν;

Εν προκειμένω, όσοι ξέρουν επιμένουν ότι ισχύει το κλασσικό: «Δεν είναι αυτό που νομίζεις…». Και πού το στηρίζουν; Κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από το μισό αυτού του χρέους βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια του λεγόμενου επίσημου τομέα. Δηλαδή, σε θεσμικούς δανειστές. Οπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σπέκουλας, σε μια δύσκολη περίσταση. Δηλαδή, για να το πούμε σε απλά ελληνικά, δεν θα βγουν «να παίξουν» με το ελληνικό χρέος για να αποκομίσουν κέρδη, στην πρώτη ευκαιρία. Γι’ αυτό το λόγο στην Αθήνα είναι ήσυχοι. Και γι’ αυτό το λόγο ελληνικά και κυρίως ξένα ιδιωτικά funds κάνουν ουρά για να αγοράσουν χρέος «μας», όποτε τους δίνεται ευκαιρία. Γιατί, σου λέει, όταν υπάρχει, για παράδειγμα, η εγγύηση της ΕΚΤ, τι ακριβώς να φοβηθώ; Αν και πάντα υπάρχουν οι Κασσάνδρες των αναλυτών, που συστήνουν προσοχή και προειδοποιούν.

——————————————

Σε συνέχεια των παραπάνω, να υπενθυμίσω κι ένα άλλο, κρίσιμο, ορόσημο, που αφορά στην όλη κουβέντα. Την παραπάνω Δευτέρα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής. Που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για μια σειρά από λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έχει δώσει για αναδιάρθρωση, προς το θετικότερο, των προβλέψεων που έχει κάνει.

Αν, για παράδειγμα, επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του χρόνου θα ξεπεράσει τελικά το 5% και θα «καρφωθεί» στην περιοχή του 5,3%, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Προς το καλύτερο. Γιατί, πέραν των άλλων, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το 2023 και το σημαντικότερο, θα ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Μεταξύ μας, τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω, δεν μας ακούγεται παράλογο. Γιατί έχεις να κάνεις με μια οικονομία που βγαίνει από υπερδεκαετή κρίση και στο καπάκι από μια κρίση δυο ετών λόγω της πανδημίας. Αν δεν λειτουργήσει και τώρα η θεωρία του ελατηρίου, πότε θα λειτουργήσει δηλαδή;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories