Συνεχής σύγκλιση εντός της ΕΕ, με τις χώρες με χαμηλότερες επιδόσεις να ανεβάζουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση αυτές με τις υψηλότερες επιδόσεις, κλείνοντας έτσι το χάσμα καινοτομίας μεταξύ τους, αποτυπώνεται στον Ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας 2021. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της καινοτομίας έχουν αυξηθεί κατά 12,5% από το 2014.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας του 2021 που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, η παραπάνω τάση καταγράφεται σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Στο παγκόσμιο τοπίο, οι επιδόσεις της ΕΕ εμφανίζονται καλύτερες από των ανταγωνιστών της, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία, ενώ η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν προβάδισμα.

Ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων για την ευρωπαϊκή καινοτομία βασίζεται σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει νέους δείκτες για την ψηφιοποίηση και την περιβαλλοντική αειφορία, φέρνοντας τον πίνακα αποτελεσμάτων πιο σύμφωνο με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Σημαντικά ευρήματα

Με βάση τις βαθμολογίες τους, οι χώρες της ΕΕ εμπίπτουν σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: Ηγέτες καινοτομίας, Ισχυροί καινοτόμοι, Μέτριοι καινοτόμοι και Αναδυόμενοι καινοτόμοι.

Η Ελλάδα είναι εντάσσεται στην κατηγορία των μέτριων καινοτόμων.  Από το 2018 και μετά, οι επιδόσεις της σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, καθώς πέτυχε από τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης, και περιλαμβάνεται στις πέντε χώρες που πέτυχαν αύξηση στον δείκτη κατά 25 ή και περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες.

Επιγραμματικά, τα συμπεράσματα του φετινού πίνακα συνοψίζονται στα εξής:

·       Η Σουηδία συνεχίζει να είναι ηγέτης της ΕΕ στην καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, όλες με επιδόσεις καινοτομίας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

·       Οι ομάδες επιδόσεων τείνουν να συγκεντρώνονται γεωγραφικά, με τους ηγέτες καινοτομίας και τους περισσότερους ισχυρούς καινοτόμους να βρίσκονται στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, και οι περισσότεροι από τους Μέτριους και Αναδυόμενους Καινοτόμους στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

·       Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις καινοτομίας της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12,5 εκατοστιαίες μονάδες από το 2014. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης πέτυχαν η Κύπρος, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιθουανία.

·       Πέντε κράτη μέλη σημείωσαν βελτίωση της απόδοσης κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο (Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία και Λιθουανία). Τέσσερα κράτη μέλη σημείωσαν βελτίωση απόδοσης μεταξύ 15 και 25 ποσοστιαίων μονάδων (Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία και Σουηδία). Για οκτώ κράτη μέλη, η απόδοση βελτιώθηκε μεταξύ 10 και 15 ποσοστιαίων μονάδων (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Λετονία Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ισπανία). Τα υπόλοιπα 10 κράτη μέλη σημείωσαν βελτίωση της απόδοσης έως και δέκα εκατοστιαίες μονάδες.

·       Συγκρίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ με μια γκάμα παγκόσμιων ανταγωνιστών, η Νότια Κορέα είναι η πιο καινοτόμος χώρα, με απόδοση 36% πάνω από τη βαθμολογία της ΕΕ το 2014 και 21% πάνω από την ΕΕ το 2021. Η ΕΕ είναι μπροστά από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική , τη Ρωσία και την Ινδία, ενώ ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν προβάδισμα έναντι της ΕΕ.

·       Οι επιδόσεις στην καινοτομία αυξήθηκαν για 225 περιοχές από το σύνολο των 240 περιοχών κατά την περίοδο από το 2014. Υπήρξε μια διαδικασία σύγκλισης στις περιφερειακές επιδόσεις με την πάροδο του χρόνου, με μειωμένες διαφορές απόδοσης μεταξύ των περιφερειών.

·       Σε επίπεδο περιφερειών της ΕΕ, η πιο καινοτόμος είναι η Στοκχόλμη στη Σουηδία, ακολουθούμενη από την Ετέλα Σουόμι, στη Φινλανδία και το Ομπερμπάγιερν στη Γερμανία. Η Χόβεντστάντεν στη Δανία είναι στην τέταρτη θέση και η Ζυρίχη στην Ελβετία είναι στην πέμπτη θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή