Αποκαλυπτικός είναι ο «χάρτης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία καθώς αποτυπώνει ανάγλυφα την αλήθεια για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν ότι 8.517 οφειλέτες του δημοσίου εκ των οποίων τα 5.195 είναι νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη συνολικού ύψους 87,2 δισ. ευρώ  (109 δισ. είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος).

Μάλιστα σε διάστημα ενός έτους το ποσό που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά τα χρέη τους διογκώθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημικής κρίσης και ο μόνος τρόπος να αποπληρωθούν είναι η ειδική ρύθμιση να έχει αρκετές δόσεις.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και απανωτών lockdown, η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Εφορίας «φούσκωσε» κατά 3,431 δις. ευρώ ενώ φορολογικές οφειλές των πληττόμενων περίπου 2 δις. ευρώ έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Στα τέλη Απριλίου το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έγραφε 109,1 δις. ευρώ με τους μεγαλοοφειλέτες, άνω του 1 εκατ. ευρώ να οφείλουν το 80% του συνολικού ποσού που χρωστούν τα 3.937.848 οφειλέτες.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη:

– Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μικροοφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα, 1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

– Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.

Η ρύθμιση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και από το 2022 θα βρεθούν απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται μια συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας καθώς και αυτών που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η στήριξη να είναι στοχευμένη και ανάλογη με τις πραγματικές οικονομικές αντοχές και τις προοπτικές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Με την αγορά να πιέζει για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των οφειλών καθώς η ειδική ρύθμιση των 24 -48 δόσεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις πληγές που έχει ανοίξει η υγειονομική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όπως:

– Ρύθμιση – πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με τα σημερινά δεδομένα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

– Περισσότερες και μικρότερες δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Ένα σενάριο προβλέπει διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των 48 μηνιαίων δόσεων σε 60 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του πρώτου lockdown που «πάγωσαν» έως και το Δεκέμβριο του 2021 αφορά:

– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.

– Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.