Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ το 2020 σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που φτάνουν μέχρι και 86 ποσοστιαίες μονάδες υπολογιζόμενες με βάση τον μέσο όρο της ένωσης διαπιστώνονται από τη συγκριτική ανάλυση που πραγματοποίησε η Eurostat.

Η Δανία είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών στο 141% του μέσου όρου της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, και οι δύο χώρες με 136%, τη Σουηδία με 130% και τη Φινλανδία με 126%.

Οι χαμηλότερες τιμές απαντώνται στη Ρουμανία, στο 55% του μέσου όρου της ΕΕ, η Βουλγαρία στο 56% και η Πολωνία στο 58%. Συνολικά, τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ κυμαίνονταν από μία έως τρεις φορές πάνω μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης χώρας.

Μεγαλύτερο το χάσμα τιμών για εστιατόρια-ξενοδοχεία, αλκοόλ-καπνό

Το 2020, οι τιμές στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία ήταν τρεις φορές υψηλότερες στην πιο ακριβή χώρα από ό, τι στη φθηνότερη. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από το 46% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία, ακολουθούμενο από τη Ρουμανία 53% και την Ουγγαρία (56%), έως το 154% του μέσου όρου στη Δανία, στο 138% στη Σουηδία και στο 131% στη Φινλανδία.

Η κατηγορία αλκοόλ και ο καπνός ακολουθεί ως εκείνη με τις μεγαλύτερες διαφορές τιμών. Οι χαμηλότερα τιμές καταγράφονται  στη Βουλγαρία (61% του μέσου όρου της ΕΕ), στην Ουγγαρία (69%) και την Πολωνία (70%) και την υψηλότερη στην Ιρλανδία (187% του μέσου όρου της ΕΕ) , ακολουθούμενη από απόσταση από τη Φινλανδία (158%), τη Σουηδία (136%) και τη Γαλλία (133%).

Η μεγάλη διακύμανση των τιμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ αποδίδεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων μεταξύ των κρατών μελών.

Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν φθηνότερα στη Ρουμανία (66% του μέσου όρου της ΕΕ) και στην Πολωνία (68%), ενώ τα πιο ακριβά στη Δανία (129% του μέσου όρου), στο Λουξεμβούργο (126%) και στην Αυστρία (125% ).

Τα είδη ένδυσης είναι μια ομάδα προϊόντων όπου οι τιμές διέφεραν λιγότερο μεταξύ των κρατών-μελών. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονται από 73% του μέσου όρου της ΕΕ στην Ουγγαρία έως 130% στη Δανία.

Ο εξοπλισμός προσωπικής μεταφοράς σημείωσε επίσης μικρότερη διαφορά τιμών μεταξύ των κρατών μελών, με την Πολωνία (80% του μέσου όρου της ΕΕ) φθηνότερη και τη Δανία (137%) πιο ακριβή.

Το χάσμα ήταν ακόμη μικρότερο στα ηλεκτρονικά είδη, από 87% του μέσου όρου στην Πολωνία έως 112% στις Κάτω Χώρες και στη Μάλτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή