Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ το 2020 σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που φτάνουν μέχρι και 86 ποσοστιαίες μονάδες υπολογιζόμενες με βάση τον μέσο όρο της ένωσης διαπιστώνονται από τη συγκριτική ανάλυση που πραγματοποίησε η Eurostat.
Η Δανία είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών στο 141% του μέσου όρου της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, και οι δύο χώρες με 136%, τη Σουηδία με 130% και τη Φινλανδία με 126%.
Οι χαμηλότερες τιμές απαντώνται στη Ρουμανία, στο 55% του μέσου όρου της ΕΕ, η Βουλγαρία στο 56% και η Πολωνία στο 58%. Συνολικά, τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ κυμαίνονταν από μία έως τρεις φορές πάνω μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης χώρας.
Μεγαλύτερο το χάσμα τιμών για εστιατόρια-ξενοδοχεία, αλκοόλ-καπνό
Το 2020, οι τιμές στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία ήταν τρεις φορές υψηλότερες στην πιο ακριβή χώρα από ό, τι στη φθηνότερη. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από το 46% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία, ακολουθούμενο από τη Ρουμανία 53% και την Ουγγαρία (56%), έως το 154% του μέσου όρου στη Δανία, στο 138% στη Σουηδία και στο 131% στη Φινλανδία.
Η κατηγορία αλκοόλ και ο καπνός ακολουθεί ως εκείνη με τις μεγαλύτερες διαφορές τιμών. Οι χαμηλότερα τιμές καταγράφονται στη Βουλγαρία (61% του μέσου όρου της ΕΕ), στην Ουγγαρία (69%) και την Πολωνία (70%) και την υψηλότερη στην Ιρλανδία (187% του μέσου όρου της ΕΕ) , ακολουθούμενη από απόσταση από τη Φινλανδία (158%), τη Σουηδία (136%) και τη Γαλλία (133%).
Η μεγάλη διακύμανση των τιμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ αποδίδεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων μεταξύ των κρατών μελών.
Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν φθηνότερα στη Ρουμανία (66% του μέσου όρου της ΕΕ) και στην Πολωνία (68%), ενώ τα πιο ακριβά στη Δανία (129% του μέσου όρου), στο Λουξεμβούργο (126%) και στην Αυστρία (125% ).
Τα είδη ένδυσης είναι μια ομάδα προϊόντων όπου οι τιμές διέφεραν λιγότερο μεταξύ των κρατών-μελών. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονται από 73% του μέσου όρου της ΕΕ στην Ουγγαρία έως 130% στη Δανία.
Ο εξοπλισμός προσωπικής μεταφοράς σημείωσε επίσης μικρότερη διαφορά τιμών μεταξύ των κρατών μελών, με την Πολωνία (80% του μέσου όρου της ΕΕ) φθηνότερη και τη Δανία (137%) πιο ακριβή.
Το χάσμα ήταν ακόμη μικρότερο στα ηλεκτρονικά είδη, από 87% του μέσου όρου στην Πολωνία έως 112% στις Κάτω Χώρες και στη Μάλτα.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία